Annons

Dags att vakna, Moderaterna

Siffrorna från Ekots och Indikator opinions opinionsundersökning är dramatiska. Moderaterna ligger nu på den berömda Bo Lundgren-nivån, alltså sexton procent. Breda skivor av väljarbasen verkar ha kapats av och glidit direkt över till Sverigedemokraterna.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det behövs inget geni för att förstå vad som varit å färde. Mätningen gjordes mellan tredje och tjugofemte oktober. Nästan hela perioden har fyllts med traumat av Hamas sadistiska terrorattack och debatten därefter. Torg efter torg i Sverige har fått se antisemitiska och islamistiska manifestationer av ett slag som sänt chockvågor i offentligheten. I islamismens namn mördades sedan två svenskar i Bryssel för att de var svenskar.

”Det behövs inget geni för att förstå vad som varit å färde”

I tider av oro söker sig väljare vanligtvis till stabilitet. Företrädesvis en sådan stabilitet som representeras av det stora regeringspartiet, det som har stats- och finansministerposten och i realiteten styr Sverige. Men det händer inte här och det bör oroa Moderaterna. Det är inte ens ett annat regeringsparti som drar fördel av rörelsen utan ett stödparti.

Moderaternas partistämma
Moderaternas partistämmaFoto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Nu skall det sägas att opinionen i övrigt i princip ligger still. Det är en specifik grupp som har rört sig. Men den bävan eller kanske rena ilskan som man kan anta har varit gnista för opinionsförskjutningen är av en art som är svår att placera i den politiska erfarenheten. Men hur det än skall beskrivas på djupet ter det sig på ytan som om flera borgerliga väljare helt enkelt inte tycker att Moderaterna visar tillräcklig hårdhet mot islamistiska krafter.

Socialdemokraterna ligger stabilt på en hög nivå och det är på sitt sätt också anmärkningsvärt. De håller så här långt ihop de olika vänsterschatteringar som under de senaste veckorna blivit satta på sin spets.

Att Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under spärren men inte Centern och Miljöpartiet, är inte bra men heller inte nödvändigtvis illavarslande. Det är tre år till nästa val och de marginaler det handlar om där kommer att hinna ändras flera gånger om. Sverigedemokraterna får tjugotvå procent och är därmed större än alla regeringspartier ihop. Men det är ju en klen tröst när det snarast handlar om att dessa tre krymper.

Moderaterna behöver reflektera och det rejält. Man har kavlat upp ärmarna i frågor som rör brottslighet och man har åtminstone börjat kavla upp dem i ärenden kring integration. Men man kan inte förhålla sig till det här brännbara komplexet som om det handlade om punkter i Tidöavtalet som plikttroget skall bockas av. Det är fråga om samhällshot av en grad som definierar framtiden. Det är ingen engångssituation vi befinner oss i.

Den populära tesen att Moderaterna måste locka fler storstadsväljare och därför behöver bli mer gröna och sociala är ett stickspår. Väljare i gemen, liberala storstadsbor lika väl som andra, kommer bli betydligt mer upptagna med frågor som rör våld och säkerhet i framöver. Moderaterna behöver vakna till.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons