Dags för nytt hjulspår

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristdemokraterna är pigga. Samma dag som Stefan Löfven skulle läsa upp regeringsförklaringen vid riksdagens öppnande fanns på plats i Aftonbladet en debattartikel signerad Ebba Busch Thor där hon förklarade hur Kristdemokraterna minsann hade åstadkommit en bättre regeringsförklaring om de suttit vid makten. Detta som tre huvudsakliga punkter: välfärd, trygghet och landsbygd.

Och de hade nog gjort ett bättre jobb än Socialdemokraterna när det gäller det här. Men de har liksom de flesta aktörer i det politiska ledarskapet problem med hjulspåren. Även en kristdemokrat bör se att ordningen är fel: trygghet till liv och lem måste ges företräde framför allt annat.

Som alltid i en regeringsförklaring finns det många enskildheter att ta fasta på. Men en övergripande betraktelse ger vid handen att Stefan Löfven inte heller förstår allvaret. Han fäster sig vid vattenkrusningar nära ytan, av behov av lägenheter och av kameraövervakning av registreringsskyltar, men vill inte blicka mot den mörka horisonten av allt mer omfattande brottslighet. ”De problem vi har möter vi tillsammans och inte var och en för sig. Den globala uppvärmningen, köerna i sjukvården, den våldsamma brottsligheten, ojämlikheten i skolan och ett mer delat samhälle är gemensamma problem.”

Moderatledaren Ulf Kristersson pekar faktiskt på just detta, att det inte finns någon genomtänkt linje, och allra minst när det gäller den kriminalitet som bör vara den allt överskuggande frågan.

Det stora problemet idag är nämligen att statsmakten inte klarar av att garantera att folk är fysiskt säkra. Den grova brottsligheten är för stor, så stor att statens våldsmonopol är hotat. Att ekonomin svajar eller att folk inte får sjukvård i lagstadgad tid är oroande. Men frågan om trygghet från våld måste ändå ges företrädare. Ett fungerande samhälle kan inte tillåta sig något annat, och det är det huvudsakliga hjulspår som ansvarstagande politiker måste slå in på.