Annons

David och Goliat i medierna

Varför granskas oppositionen hårdare? löd frågeställningen i P1-programmet Medierna nyligen. Ämnet var inte gripet helt ur luften. Föreställningen att Socialdemokrater är drevjournalistikens främsta offer är återkommande och restes inte minst i kölvattnet av Håkan Juholts avgång.
Ledare • Publicerad 28 februari 2012

Den tidigare S-ledaren anspelade också själv på bilden av att medierna missgynnar det största partiet när han talade om det hat och förakt han under en presskonferens observerat i reportrarnas anleten.

Påståendet att arbetarrörelsens politiker granskas hårdare passar som handen i handsken med dels bilden av den borgerliga mediedominansen, dels med självbilden av att Socialdemokraterna är den dominerande kraften i svensk politik. Å ena sidan kan en påstått tuffare analys vidimera att partiet trots oppositionsrollen är solen som alla andra kretsar kring å andra sidan finns också en stark skepsis mot pressens nyhetsjournalistik som framför allt i tider med dåliga opinionssiffror anklagas vara präglade av ledarsidornas borgerliga färger. (Samtidigt anklagas nyhetsjournalistiken från borgerligt håll inte sällan för att tendentiöst spegla vänsterpreferenser hos journalister). Om det inte är den förment opolitiska redaktionerna som systematiskt missgynnar Socialdemokratin är det den moderna nyhetslogiken som riktar fokus mot oppositionen, enligt ett återkommande synsätt. Den politiska jätten Goliat blir en David i underläge med medieetablissemanget emot sig.

Annons

När forskare undersöker politiska skandaler och mediedrev ges emellertid en helt annan bild. Oavsett land, redovisas det i tidningen Riksdag & Departement, är det alltid regeringen som blir hårdare granskad än oppositionen. Socialdemokratiska regeringen blir också lika hårt granskade som oppositionen. Slutsatserna bekräftar till exempel professor Kent Asp undersökning av mediernas framställning av partierna i valet 2010. Med undantag av Expressen som fick kritik för att ha presenterat en ogynnsam bild av Mona Sahlin användes ordet "rättvist" för att karaktärisera valbevakningen.

Granskningen av granskare bör sannolikt föras in på ett nytt spår. Forskarna som refereras i Riksdag och Departement bekräftar i doktoranden i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet Tobias Bromander tes att kvinnor granskas hårdare än män. I kvinnliga skandaler riktas större fokus på personen. Det personliga ansvarsutkrävandet - avgångskravet - är tydligare. Oaktat om denna forskning inkluderar Juholt-turbulensen eller ej vittnar den om ett mer relevant problemkomplex än den mytbild som lever kvar om partipolitiserad mediebevakning.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons