De rödgröna pratar och gastar

Sluta gasta från vänsterkanten, hälsade Annie Lööf med adress till Nooshi Dadgostar. Herregud herr talman, statsministern vill inte prata med mig, briserade för sin del Dadgostar apropå Stefan Löfvens uppträdande mot henne i fråga om marknadshyror. Och Lööf fyllde på med att angripa Löfven apropå kommande skattehöjningar.
Ledare • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Detta alltså från gårdagens partiledardebatt. Det var ganska fräna tongångar som hördes och det är inget konstigt i det. Det aparta var väl att det var de partiledare som ingår i samma regeringsunderlag som dammade på varandra så pass. Inom oppositionen höll man vanlig borgfred.

Nu är det förstås inte nödvändigtvis tänkt att partiledarna skall företräda sina block i de här debatterna. Men man kan väl åtminstone säga att det vore ett rimligt sätt att förhålla sig till politik att ta hänsyn till den parlamentariska allians i vilken man sägs ingå. Ur det perspektivet bjöd spelarna i det rödgröna laget på anmärkningsvärda utfall mot varandra inför öppen ridå.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta skall ses mot bakgrund av det sakpolitiska förhållande Socialdemokraterna har skapat genom sin fördelningspolitiska rapport som presenterades för några dagar sedan.

Denna har som bekant renderat breda och högljudda protester från borgerligt håll. Men egentligen endast vad gäller tankarna på den så kallade miljonärsskatten och skatten på privat sparande, mer precist folks ISK-konton.

Men som Barometerns ledarredaktion observerade i måndags är det mycket mer som ryms i rapporten som i minst lika stor grad är politiskt sprängstoff. Föräldraförsäkringen skall till exempel bli helt och hållet individualiserad. Göran Persson stängde på sin tid ned alla planer som gick en centimeter i den riktningen.

Likaså skall det kommunala självstyret beskäras ytterligare i det att kommuner skall få viten om de inte följer statliga anvisningar om bostadsbyggande. Och så skall välfärdsföretag få sina möjligheter att ta ut vinst rejält kapade.

”Märkligt nog har inte det här paketet av förslag lett till så stor uppmärksamhet som det förtjänar”

Smått dramatiska är också planerna att förändra principerna för pensionssystemet. Kopplingen mellan lön och pension skall få stryka på foten till förmån för en än starkare omfördelningsmekanism än vad som finns i dag.

Märkligt nog har inte det här paketet av förslag lett till så stor uppmärksamhet som det förtjänar. Trots att allt bär finansministerns signum. ISK-debatten har fått skymma allt. Men faktum är att Socialdemokraterna bjuder oppositionen på en present i form av en tydlig och sammansvetsande politisk hotbild.

Detta alltså samtidigt som deras eget rödgröna lag håller på att dras isär så här den sista tiden innan sista höstbudgeten innan valet skall läggas. Stefan Löfven kommer få mycket svårt att presentera ett trovärdigt regeringsunderlag under valrörelsen. I alla fall om det skall jämföras med alternativet.

Fredrik HaageSkicka e-post