Den dolda sidan av VM
Vi får höra det redan första dagen. Vägen utanför Green Point Stadium i Kapstaden ska undvikas på kvällen. Där håller de prostituerade till för det är naturligtvis där de får sina kunder, säger ägaren till det guesthouse som vi tagit in på.
Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 krävde dåvarande jämställdhetsombudsmannen, Jämo, Claes Borgström att Sverige skulle bojkotta mästerskapet. Bilder av mobila bordeller och rykten om att 40 000 prostituerade och traffickingoffer skulle föras in till Tyskland hade gjort att Jämo kände sig tvungen att agera. Den massmediala stormen blev enorm. För SVT:s Rapport intervjuade jag Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Då var han också landshövding i Kronobergs län. Lagrell avvisade naturligtvis Jämos krav, med hänvisning till att en hel nation skulle bli besviken.
Till skillnad från i Tyskland är prostitution förbjudet i Sydafrika sedan 1988. En motsvarande massmedial uppmärksamhet, fast från den helt motsatta utgångspunkten, hade därför kunnat uppstå i Sydafrika när höga politiker krävde en legalisering av sexhandel under fotbolls-VM. Då skulle fotbollsfansens "behov" bättre kunna tillfredsställas. Sydafrikanska medier rapporterade om förslaget, men det blev trots allt ingen större debatt kring prostitution och fotboll. Vår rapportering har framför allt rört hur arenorna ska hinna bli klara i tid och hur infrastrukturen måste förbättras, säger en chefredaktör när jag träffar honom. Jag vill inte trivialisera sexhandel och trafficking men det här landet har ställts inför så många andra stora utmaningar.
Enligt FN är Sydafrika ett regionalt centrum för människohandel. Internationella bedömare uppskattar att enbart från grannlandet Mocambique förs varje år 1000 barn till Sydafrika för att exploateras. Det finns inga bevis för att trafficking ökar i samband med stora sportevenemang, men flera organisationer i Sydafrika har uttryckt farhågor kring vad fotbolls-VM ska föra med sig.
Sydafrika är stolt över hur väl fotbolls-VM avlöpt. Tidningarna är fulla av artiklar om vilken framgång evenemanget är för landet. Sunday Times skriver att kriminaliteten har sjunkit med 90 procent i Kapstaden under VM och att lokaltrafiken för en gångs skull har fungerat. VM har gett oss ett helt nytt självförtroende, vi har visat en tvivlande värld att vi kan, säger en redaktör på en TV-kanal.
I dessa hyllningskörer kan det vara svårt att stämma upp i en annan sång, den för dem som vandrar om natten utanför Green Point Stadium i Kapstaden.
Maria Roxberg