Annons

Det är för dåligt Stenevi

Miljöpartiet måste sluta relativisera förintelsen.
Ledare • Publicerad 15 september 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det finns en outplånlig instinkt att tolka nutida händelser i ett historiskt ljus. Att likna och jämföra för att försöka få en fastare föraning om vad framtiden kommer att bära med sig. Det är varken klokt eller nödvändigt att försöka kväva den instinkten, men somliga behöver uppenbarligen finslipa den.

Under partiledardebatten i onsdags påminde Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi statsminister Ulf Kristersson om Anne Frank och hennes öde. Tanken var att sätta den så kallade angiverilagen i ett historiskt ljus. Stenevi påpekade att de som förrådde Franks gömställe inte bröt mot den tidens lagar istället för att visa civilkurage. Vilket för övrigt är omtvistat, forskarna kan inte med säkerhet peka ut hur eller av vem familjens gömställe avslöjades.

Annons

Den sortens vårdslöshet med detaljer gör hela debattinlägget ännu solkigare. Stenevi är så inställd på att få till en skrämmande historisk parallell att hon skarvar och lägger till för att ingen skall missa poängen hon vill göra. Och då har vi inte ens kommit till att jämföra skillnaderna mellan Nazityskland och vårt samhälle. För det är något man åtminstone borde fundera kring för att få till en bra och träffande historisk jämförelse: inte bara likheterna utan också skillnaderna.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) stod för debattens lågvattenmärke.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) stod för debattens lågvattenmärke.Foto: Anders Wiklund/TT

För att göra det hela enkelt, det finns mycket som skiljer Sverige 2023 från Tyskland 1944. Statsministern framförde det på vänligast möjliga vis när han förklarade att det inte finns någon angiverilag utan en utredning om hur svensk migrationslagstiftning skall upprätthållas genom att personer som fått sin sak prövad och fått avslag också efterlever det beslutet.

2015 jämförde Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson flyktingbåtarna på Medelhavet med nazisternas förintelseläger Auschwitz, även det var en värdelös och motbjudande jämförelse. Flyktingtransporterna över Medelhavet är idag en miljardindustri som huvudsakligen riktar sig till afrikaner som beräknar att de skall kunna tjäna mer pengar inom EU än de gjort i hemländerna. Då rörde det sig om en högre andel flyktingar, men redan då handlade det om råa människosmugglare som tog betalt för att ordna resorna.

En stat som inte gör skillnad på medborgare och ickemedborgare kommer ganska snart att lösas upp. I dag sprids information snabbt. Personer som vill starta ett nytt liv i välordnade västliga länder kan med ett par snabba klick på internet få en lägesbild över vilka länder som för tillfället har de bästa oddsen för att göra en dyr och livsfarlig resa framgångsrik.

Det finns sannolikt flera miljarder människor som rent materiellt skulle få det bättre i Sverige än i sitt eget land. Miljöpartiet och dess språkrör måste kunna ta fram ett trovärdigt svar på varför dessa miljarder människor inte kan komma hit. Hittills har de inte velat göra det, utan har istället ägnat sig åt relativiseringar av 1900-talets värsta brott och känslomässigt krypskytte mot upprätthållandet av lag och ordning i vårt land.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons