GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är för lätt att hitta lyxbilar

I veckan som gick meddelades en dom i ett fall där en person i Stockholm planerat att kidnappa barn. Det hör inte till vanligheterna, men de omständigheter som gjorde att den nu dömde mannen fick för sig att kartlägga barnens väg till skolan och andra rutiner bör leda till eftertanke.
Ledare • Publicerad 8 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Barnens far hade förekommit i en tidningsartikel med den klassiska rubriken ”Här är de rikaste i ditt område” och hans företag hade gjort rejäla utdelningar under det gångna året. Personen som dömdes var verksam som ledare i en förening (troligtvis idrottsklubb) som barnen var aktiva i.

Det var förstås chockerande för familjen att höra om planerna från polisen som hade satt in avlyssningsutrustning i en bil tillhörande en bekant till mannen. Avlyssningen skedde i samband med en stor narkotikautredning men avslöjade alltså denna fullt utvecklade kidnappningsplan.

Detta är inte första exemplet på hur Sveriges unikt öppna register leder till brott och utsatthet för enskilda. 2019 mördades ett par i Vallentuna sedan mannen sålt en släktgård som låg i Stockholmsområdet och därför fick ett högt pris. Mördarna verkar ha tagit reda på försäljningen och försökt komma över en del av köpeskillingen.

2011 användes denna bil vid ett rån. Det är för lätt att kartlägga andras tillgångar.
2011 användes denna bil vid ett rån. Det är för lätt att kartlägga andras tillgångar.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Det är nog få som tänker på att en släktgård gör att man är betydligt mer välbärgad än genomsnittet. Ännu färre har en beredskap för att man kan hamna på kriminellas radar vid en husförsäljning. Den ekonomiska eliten är van att tänka i sådana banor, men med de senaste årens utveckling verkar ribban för att i kriminellas ögon ses som förmögen sänkts.

Fordonsregistret är också en känslig punkt. Exklusiva kombibilar med fyrhjulsdrift är en favorit bland rånare som tänker sig ha behov av att kunna köra ifrån polisen. Men även mindre iögonfallande bilar kan leda inbrottstjuvar till ens hemadress bara man är ute och gör ärenden på en lördag. Särskilt på landsbygden.

I Kronobergs och Jönköpings län finns en ganska unik kombination av företagande och landsbygd. Stöldligor har nära till hamnar som kan föra gods ut ur landet och utryckningstiderna för polisen är långa. Det är hög tid att det införs trösklar till våra register.

Man skall vara medveten om att det kommer göra livet krångligare. Mäklare och bilhandlare lär få problem. Kanske kommer värdefull information om dömda brottslingar också bli svårare att ta del av, även för tidningar. Och det finns såklart en risk för att bedrägerier blir svårare att upptäcka. Men liknande uppoffringar har skett på flera områden redan: för att bekämpa brott och kriminalitet har flera friheter minskats för vanliga medborgare.

Öppenheten går nämligen bara åt ena hållet. Kriminella har inga problem med att dölja sina tillgångar och sin verksamhet. I skuggsamhället finns bilmålvakter, skenadresser och falska identiteter som gör det omöjligt för vanliga medborgare att överblicka hoten. Laglydiga medborgare borde också kunna dölja sig mer än vad som är möjligt idag. Kan inte staten skydda medborgare genom polisens våldsmonopol borde andra vägar utforskas. Särskilt för personer som bor utanför städerna.

Jacob SidenvallSkicka e-post