GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är redan omyndiga som mördar

Straffrabatt för unga myndiga kommer för sent.
Ledare • Publicerad 22 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter ytterligare våldsdåd och mord, mest iögonfallande skottlossningen som skadade två barn i förskoleålder har regeringen nu beslutat att tillsätta en utredning om att ta bort straffrabatten för myndiga förövare.

Utgångspunkten just nu är att en artonåring får sitt straff reducerat med hälften och en tjugoåring med en fjärdedel. Detta vill justitieminister Morgan Johansson nu ta bort för att komma åt unga som redan etablerat en tungt kriminell livsstil. Det är välkommet att ministern gör denna urskiljning. Unga är trots allt inte färdigutvecklade och vissa övertramp som hamnar i domstol har med detta att göra.

Justitieminister Morgan Johanssons svar på sommarens våld kommer flera år för sent.
Justitieminister Morgan Johanssons svar på sommarens våld kommer flera år för sent.
Foto: Christine Olsson/TT

Men där måste lovorden tyvärr ta slut. Riksdagen har åtminstone sedan 2019 försökt få regeringen att genomföra denna reform, fast i en vassare variant där även mindre allvarliga brott är med. Regeringen vill fortsatt ha straffrabatt för påföljder kortare än ett års fängelse. En bättre lösning hade förstås varit att se till sammanhanget. Enkla och små narkotikabrott som sker i gängsammanhang bör inte rabatteras. Allt detta hade redan kunnat vara på plats om inte regeringen aktivt valt att förhala riksdagens tillkännagivande.

Men det stora misslyckandet är förstås att straffrabatten för omyndiga inte nämns. Personen åtalad för polismordet i Göteborg är sjutton år gammal. Enligt praxis skall hans dom förkortas med sjuttiofem procent. Skulle han dömas till en genomsnittlig fängelsevistelse för mord skulle det bli en fjärdedel av sexton år. Fyra år av sluten ungdomsvård är för lite, det är därför gängen hetsar sina yngre förmågor till att begå de värre brotten.

Justitieminister Morgan Johansson känner till problemet. Under presskonferensen där han tillkännagav den nya utredningen nämnde han specifikt unga som utför beställningmord. Han har också kommenterat polismordet i Göteborg. En mycket generös tolkning av agerandet är att det nog är något färre sjuttonåringar än artonåringar som är rekryterade till gängen och att man därmed ändå påverkar deras handlingskraft.

Problemet är förstås att vi bevisligen redan har ett antal omyndiga tonåringar som är beredda att begå mord i gängens tjänst. Regeringens satsning på att myndiga förövare skall sitta av hela sina straff adresserar inte ens detta problem.

Man hade kunnat passa på att också utreda en slopad straffrabatt för vissa brott begångna av omyndiga. Då hade man faktiskt förberett ett svar från samhällets sida. Det hade nog varit ideologiskt svårt för ett regeringsunderlag bestående av Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister att införa. Men då hade riksdagen eller en högerregering i alla fall sparat enormt mycket tid nästa gång frågan är aktuell. Det hade varit ett konstruktivt agerande från en regering som ständigt varit på efterkälken i kampen mot gängen.

Istället tillsätter man en utredning om en åtgärd som borde ha varit på plats för länge sedan.

Läs mer