Annons

Det blinda hatet

Ledare • Publicerad 8 februari 2006
Afghanistan. Även svenskar angrips. Arkivfoto: PRESSENS BILD
Afghanistan. Även svenskar angrips. Arkivfoto: PRESSENS BILDFoto: 

HATET SLÅR BLINT. Radio Kronoberg berättade igår att Ljungbyföretaget Enertech efter påtryckningar från återförsäljare i Saudiarabien byter ut danska underleverantörer. Arbetare i Danmark liksom även svenska bönder som samlas under Arlaparaplyet drabbas av den massiva köpbojkotten mot EU-medlemmen.

På Internet pågår som bäst en "Buy Danish kampanj". Köpbojkotter som är en annan sida på samma mynt har vanligen mest varit av symbolisk karaktär. Men de ekonomiska sanktioner som Danmark nu drabbas av kan bli kännbara. Om företag faller för trycket lika lätt som Enertech är det synd om danska arbetare.

Annons

Sverige drabbas gång på gång av islamisternas organiserade vrede. I helgen var det ambassaden i Damaskus som brann. I går angreps svenska fredsfrämjande soldater i Afghanistan av en uppviglad folkmassa. Samtidigt börjar alltfler moderata muslimer höja sina röster. Många som Nalin Pekgul (s) talar om behovet av en blågul euroislam där politik och religion skiljs åt, och där precis där utrymmet för individuella tolkningar av läran är större.

SÅ FINNS JU inte inom traditionell islam något utrymme för textkritik av Koranen, motsvarande den breda tolkningsram som av tradition finns inom kristendomen. Koranen är Guds ord som funnits sedan begynnelsen. Inte heller finns uppdelningen mellan det andliga och världsliga inom Islam. Bibelns ord "Ge åt kejsaren det som tillhör kejsaren och åt Gud det som tillhör honom" saknar motsvarighet i Koranen.

I den meningen för det onda något gott med sig. Såväl danska producenter som moderata muslimer förtjänar stöd.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons