Annons

Det finns hjälp för Kronobergs företag

Unga anställda måste inte bli dyrare i vår.
Ledare • Publicerad 8 februari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Länets företag ser mörka moln på horisonten. Det är inte konstigt, från och med pandemin har det varit svårt att återhämta sig ekonomiskt. Först lade människor om sina vanor för att minska smittspridningen sedan kom inflation och höjda räntor och ritade om spelplanen. I branscher som möter hushållen har det varit svårt att bygga upp sina reserver.

Det är tydligt i Svenskt Näringslivs företagsbarometer. Var fjärde företag som svarat på enkäten anger att de tror sig tvingas varsla anställda under det kommande halvåret. Det är en ökning med åtta procentenheter på bara sex månader. Jämfört med landet i övrigt är Kronobergarna mer pessimistiska än andra, men har presterat bättre än genomsnittet den senaste mätperioden.

Annons

Det beror sannolikt på att man jämför det ekonomiska resultatet med sina egna kvartalsrapporter och inte andras nuvarande. Jämför man försäljningsresultat för det senaste decenniet har Kronobergs företag legat på närmare tjugofem procents ökning per år, och nu presterar man tolv procents ökning. Det är tredje bäst i landet, men alltså betydligt lägre än man är van vid.

Svenskt Näringslivs region-VD Ulrika Bennesved pekar på att även företag som brukar klara av kriser bättre påverkas just nu. Räntor och höga varupriser drabbar exempelvis byggbranschen. Men annars är det återigen restaurang och tjänstesektorn som påverkas mest när hushållen pressas av elräkningar och matpriser.

Förläng den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, så avlastas företagen.
Förläng den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, så avlastas företagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med första april kommer nästa utmaning. Då skall arbetsgivaravgiften för unga skrivas upp enligt plan. Den har sänkts i flera perioder för att stimulera anställning av unga, något som särskilt stöttat de branscher som har det tufft just nu. Men i nuläget finns inga planer på att förlänga den sänkta skatten.

Som lönearbetare ser man bara kommun, landstings- och eventuell statlig skatt på sitt lönebesked. Men för den som hanterar anställningar är arbetsgivaravgifter en sak som påverkar varje anställningsprocess. För unga mellan arton och tjugotre kan det bli betydligt svårare att ta första klivet in på arbetsmarknaden om avgiften höjs till normal nivå, den skulle gå från tio till trettio procent. När företag redan har små marginaler kan det få en stor påverkan.

Men det är inte bara mörker, Kronoberg har en stor del av sin ekonomi från exportföretag. Och de går väldigt bra när kronan är så låg som den är nu. Svenska företag kan konkurrera i utländska upphandlingar utan att behöva tumma på kvalitet eller principer. För anställda som vill ta sig utomlands kan det bli kärvare, men för många har elräkningarna ändå ätit upp sådana planer. Huvudsaken är att internationella pengar kommer till vår region och ser till att underleverantörer och tjänsteföretag får livsluft.

Regeringen har fortfarande inte gett besked om man tänker införa möjligheten för alla att pausa amorteringar på bolån. Innan jul tillsatte man en kartläggning som skall redovisas i sommar, den skall ge en bild av hur bra pausen fungerat för hushåll som bett om särskild paus. En allmän paus vore druvsocker för ekonomin, men sånt kan man inte leva på länge.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons