Det går fort i sosse-hockey

När det går fort, då går det fort. Så kort kan man sammanfatta de nu snabba puckarna i den socialdemokratiska sfären där det ser ut att hända saker rörande partiets förhållningssätt till det parlamentariska läget i riksdagen.
Ledare • Publicerad 2 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I förrgår meddelande LO-bossen Susanna Gideonsson att LO ansåg att Socialdemokraterna skulle lägga fram politiska förslag även om dessa skulle kräva stöd av Sverigedemokraterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även tidningen Arbetet som ingår i LO:s mediehus meddelande på sin ledarsida att Socialdemokraterna inte skulle dra sig för att genomföra egen politik bara för att Sverigedemokraterna skulle kunna tänka sig rösta för densamma. SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo skrev på Expressens debattsida att Socialdemokraterna skulle undersöka förutsättningarna för att få igenom förslag i ”olika majoriteter” i riksdagen.

I mångt och mycket framstår dessa små steg som testballonger från den socialdemokratiska sfären som ska avläsa banan för toppskiktets socialdemokrater på riksnivå. Man ser ut att vilja att svänga i en fråga som Socialdemokraterna mer eller mindre byggt sitt nuvarande maktinnehav på. En fråga där man utmålade Kristdemokraterna och Moderaterna som klandervärda när de i tidiga skeden efter Decemberöverenskommelsens fall lade förslag på samma spår.

”Man ser ut att vilja att svänga i en fråga som Socialdemokraterna mer eller mindre byggt sitt nuvarande maktinnehav på”

Det har av många skäl länge varit uppenbart att den S-märkta retoriken rörande förhållningssättet mot att göra sig “beroende” av Sverigedemokraterna motiverats mer av taktik snarare än en ärlig övertygelse. Redan förra vintern sade interna S-källor till Aftonbladet att fulspelandet på riksnivå sågs som en framgångsrik strategi som både lyckas splittra oppositionen och ge Löfvén fyra ytterligare regeringsår, trots att Socialdemokraterna faktiskt tappade rent procentuellt mellan 2014 och 2018.

Listan på sådant som vid ett tillfälle kallats för rasism och eller demokratihot av det socialdemokratiska lägret för att senare förespråkas av socialdemokrater är inte kort. Språktest som av Morgan Johansson kallades främlingsfientligt 2008 var något han 2021 föreslog skulle genomföras. När Anna Kinberg-Batra 2015 meddelade att Moderaterna ville ha temporära uppehållstillstånd, TUT, som huvudregel förfärade sig många ledande socialdemokrater. År 2020 stoltserade däremot Socialdemokraterna med att just TUT blivit huvudregel.

LO har exempelvis i närtid utmålat Sverigedemokraterna som rasister och ett hot mot Sveriges löntagare. På just Arbetets ledarsida har det flitigt skrivits om farorna med Sverigedemokraterna. SSU har också entusiastiskt instämt i sitt moderpartis kritik mot Sverigedemokraterna. Men nu tycker alltså de tre nyss nämnda att det inte är några problem om Sverigedemokraterna vill rösta på socialdemokratiska förslag i Sveriges riksdag.

Det går med andra ord väldigt fort i hockey i det socialdemokratiska lägret. Frågan det väcker är varför övriga partier eller väljarkåren då skall lita på det som socialdemokratiska makthavare säger. Framförallt kanske det borde vara en stark väckarklocka för de centerpartister som fortsatt låter sig vara bundna till vänsterblocket för att ”inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna”. Det må vara snabba puckar hos Socialdemokraterna, men det bör inte betyda att alla vi andra snabbt skall luras, glömma och förlåta.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post