GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det nya kalla kriget handlar om värderingar

Historien, hör man ofta, har en tendens att upprepa sig. Men inte utan variationer. Den stora maktkampen som just nu pågår världen över visar att vi står inför ett nytt kallt krig.
Ledare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Europas beroendeställning till Ryssland när det gäller försörjning av gas har blivit uppenbar sedan kriget i Ukraina började. EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har markerat att Ryssland utpressar Europa. “Ryssland använder energi som vapen”, säger hon.

Spänningen mellan Europa och Ryssland till följd av det brinnande kriget har skickat svallvågor över hela världen. Nyligen har Senegals ekonomiminister Amadou Hott bett EU att släppa sanktionerna mot Ryssland, eftersom de slår hårt mot Afrikas matförsörjning. FN:s rapport visar att 2,3 miljarder människor har svårt att få tag på mat. Senegals president vädjar därför att världen ska gå ihop som den gjorde under pandemin.

Auktoritära ledare förenas, även om de anammat kapitalismen.
Auktoritära ledare förenas, även om de anammat kapitalismen.Foto: Sergei Savostyanov

Men världen visar färre och färre tecken på enhet. Klyftorna mellan världsdelarna blir allt djupare: enligt Ryssland handlar kriget i Ukraina om att försvara den ryska intressesfären från “Väst” – USA, Europa och sina allierade. Samtidigt fördjupas de diplomatiska relationerna mellan Kina, Ryssland och Iran, vilket tyder på att den globala ordningen håller på att flyttas österut. Väst är inte det självklara centrumet av den globala marknaden längre. Vi ser den första frosten av ett nytt kallt krig.

Kalla kriget, däremot, handlade till stor del om kapitalismens slag mot kommunismen: västs fria marknader mot Kina och Rysslands planekonomier, med en mylla av proxy-krig spridda över de resterande kontinenterna.

Det kriget är över. Från och med 1980-talet införde ordföranden för det kommunistiska partiet Deng Xiaoping en, dock statligt styrd, marknadsekonomi i Kina. Ryssland har också anammat ett kapitalistiskt system. Om det inte längre handlar om ekonomiska system, vad handlar det nya kalla kriget om?

Det nya kalla kriget har att göra med värderingar, om vad som är rätt och inte. Rysslands krigföring och terrorattacker mot civila visar en brist på respekt för liv. Kinas förtryck av minoriteter visar en brist på respekt för allas lika värde.

Det ironiska med detta är att Rysslands retorik bygger på deras moraliska överlägsenhet gentemot västerlandets förfall. Men vad handlar denna överlägsenheten om? Att hata Pride? Att staten är allsmäktig? Retoriken är mytologisk och hänvisar till religion och historia men slutligen faller den platt, insnöad i de lögner och våldsdåd de utför mot både sin egna befolkning och övriga världen.

Västvärlden är inte perfekt och har sina egna lik i garderoben – men det som skiljer de olika sidorna i konflikten åt är att väst fortfarande visar en respekt för de värderingar som byggt civilisationen. Värderingar som mänskliga rättigheter, frihet, liv och rättvisa. Istället för fri marknad handlar det nu om frihet att älska den man vill, leva det liv man själv har valt och slippa ständig statlig övervakning.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Edel Irén LappinSkicka e-post