Det osar från centerns fönster

Ledare Artikeln publicerades
Foto:TT

Ahlan wa sahlan! Det betyder ”välkomna” på arabiska. Så sade Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson den tjugotredje oktober förra hösten på en presskonferens. Denna var sammankallad med anledning av att regeringen och allianspartierna hade kommit överens om åtgärder för att minska trycket från den då accelererande flyktingströmmen.

Att då stå säga välkommen kan tyckas motsägelsefullt, men utifrån centerns ståndpunkt var det en logisk gest - om strategin nu är att ha flera uppfattningar på samma gång för att kamma hem så många röster som möjligt.

En orättvis beskrivning av ett parti som i idealismens namn står upp för liberala principer så gott det kan? De interiörer från strategirummen som Dagens Industri förmedlade igår krossar obarmhärtigt denna förhoppning.

Där har man med oro sett mätningar som visar att partiets extremt flyktingliberala hållning är en black om foten i opinionen. Så nu smids planer på att försöka ”tona ned” den delen av politiken och lyfta fram annat istället som kanske tilltalar väljarna mer. Man vill inte åka i samma rutschkana som Miljöpartiet. Och man vill inte förhindra en överenskommelse med de andra allianspartierna, för då blir det inga regeringstaburetter.

Observera: tona ned. Inte ändra. Man skall alltså fortsätta vara det extremt flyktingliberala partiet men utan att det skall märkas så mycket. Man skall mörka, helt enkelt.

Det formligen osar av cynism ur partihögkvarterets fönster. Uthärdligt blir det enbart för den som vaccinerar sig med en dos av detsamma och ser till resultatet: förbättrar det alliansens möjligheter att utmana regeringen 2018, må så vara. Huvudsaken är att centern skriver under på en migrationspolitik som har en chans att möta verkligheten. Anledningen kommer i andra hand.

För den som däremot vill vänta med domslutet blir i så fall behandlingen av partiets stigmatiserade riksdagsledamot Staffan Danielsson lackmustestet. Denne har ju fått betala ett dyrt pris för att ha trotsat ledningen och förespråkat en ansvarsfull och verklighetsförankrad migrationspolitik, just den som strategerna nu vill dekorera väggarna med.

Kommer Danielsson alltjämt att behandlas som paria av partiledningen under att detta sker? Tankarna går till moderaternas riksdagsledamot Finn Bengtsson, som stöttes ut så fort han opponerade sig mot den annonserade decemberöverenskommelsen. Någon större ström av ursäkter har så här pass inte nått honom.

Kommer vi få höra någon endaste c-märkt riksdagsledamot säga att Staffan Danielsson haft rätt? I så fall anar vi förstås en skugga av substans. Fram till dess skall ingen hålla andan. Danielsson gör det sannolikt inte.

När man gör korv och politik gör folk bäst i att inte se på, sade den tyske rikskanslern Otto von Bismarck. Centern får gärna hålla dörren stängd.