Det otydligaste partiet har den tydligaste ledaren

Det är svårt att bli klok på Folkpartiet. Vilka är de och vart är de på väg? Igår sommartalade Jan Björklund i Göteborg.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2013

Björklund valde den plats där liberalismens spår är som kanske allra mest närvarande i Sverige - Göteborgs hamn. Kranarna som påminner om handel och välstånd. Pirarna där människor väntade på Amerikabåten. Porten mot väster och de anglosaxiska länderna. Göteborgsliberalismen. Motståndet mot nationalsocialismen. En omlastningsplats både för frihandelns varor och för öppenhetens idéer. En plats som utstrålar kraft.

Det är en inramning som passar den nuvarande Folkpartiledarens tydliga form av liberalism. Oavsett vad man tycker om Jan Björklunds politik vet man hur hans Sverige ser ut, och hans sommartal innehöll inga överraskningar.

Björklund står för en stark industri baserad på låga skatter, energi från kärnkraft, satsningar på forskning och välutbildad arbetskraft.

I Björklunds skola ska det vara ordning och reda. Inga mobiltelefoner på lektionerna, inga slöjor på lärarna, mobbare ska flyttas, betyg delas ut från tidiga år. Lärarna ska vara välbetalda, helst statligt anställda, och med hög status och självständighet. Skolans uttalade uppgift är att vidarebefordra ett svenskt arv av bildning och kultur.

Björklunds Sverige skyddas av en verkligt existerande Försvarsmakt, som på den gamla goda tiden, med övade brigader som kan mobiliseras, och med flygplan som är startklara för att freda gränsen.

Som debattör är Folkpartiledaren inte konsensusinriktad eller konflikträdd. Han räds inte att kalla sina motståndare för socialister och han låter dem inte glömma hur fel de har haft i det förflutna.

I sammanfattning är Jan Björklund i sina ideal och perspektiv något av en inkarnation av det gamla Högerpartiet. Ingen har hindrat Björklund från att inta den höjden. De nya Moderaterna är kanske närmast lättade över att övergett den.

Men tydligheten gäller Björklund, inte hans parti. Vilka står i tur att ta över efter Björklund? Blir det Olsson, Ullenhag eller Arnholm? Ingen av dem liknar företrädaren. Vad kommer deras politik att handla om? Vilka kommer de att vilja samarbeta med? Björklund har velat ta röster från Moderaterna. Men vilken moderat skulle våga rösta på ett parti där Birgitta Olsson kanske snart tar över?

Söndagens sommartal var startskottet på Jan Björklunds troligen sista valrörelse som partiledare. Han är samtidens kanske tydligaste svenske politiker. Men ingen som röstar på honom vet vad han eller hon får i längden.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.