GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det (s)vänger hit, det (s)vänger dit

Att hänga med i svängarna är inte alltid lätt. På flera centrala områden har Socialdemokraterna i närtid hastigt svängt. Ofta som om de aldrig tyckt annorlunda till att börja med. Det är dags att i högre utsträckning börja se på detta med ett kritiskt öga.
Ledare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett exempel är kärnkraften. Så sent som i höstas uttryckte statsministern på S-kongressen att man visst skulle ha elektrifiering, men dock ”inte med ny kärnkraft”. Detta sade hon med lätt hånande ton och möttes av dundrande applåder från sina partikamrater. Nyligen har dock Socialdemokraterna lagt till på sin hemsida att kärnkraften ”sannolikt kommer vara en viktig energikälla lång tid framöver”. Energiministern Khashayar Farmanbar meddelande häromdagen att partiet ville se en ”bred uppgörelse om kärnkraft” som även skulle involvera Moderaterna.

Just kärnkraftsfrågan är inte det enda exemplet. Många minns hur Socialdemokraterna varnade för att ”bygga murar” 2015, för att 2021 stoltsera med att partiet föreslagit ”den stramaste permanenta lagstiftningen på 40 år” på migrationspolitikens område. När oppositionen föreslog tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel röt socialdemokratiska toppföreträdare ifrån, för att sedan göra tillfälliga uppehållstillstånd till en huvudpunkt sina egna förslag. Språktest och tysthetsnorm på bibliotek var också främlingsfientligt kodade enligt flera toppföreträdare–tills det inte längre var det och kunde bli regeringspolitik.

Socialdemokratiska företrädare hänger med i svängarna.
Socialdemokratiska företrädare hänger med i svängarna.Foto: Thomas Johansson/TT

När högerpartierna under den förra mandatperioden lade konkreta förslag om ett särskilt antal nya poliser avfärdade dåvarande ansvarig minister Anders Ygeman detta med att han ”inte tänkte ge sig in i en polisauktion”, för att hans egna parti sedan skulle lova exakt 10 000 nya poliser. Även Nato-frågan är ett färskt exempel på hur partiet i närtid ändrat i en fråga där de tidigare varit bromsklossar.

Är det då inte bra att partier har ett öppet sinne och är villiga att ompröva sina åsikter? Jo, självklart är det bra med ett öppet sinne. Men i dessa fall är det knappast ett ”öppet sinne” som varit kärnan i varför partiet gjort som de gjort. I flera av dessa fall har partiet envist blockerat förslag, som de sedan anammat. De har dröjt ut på viktiga debatter och behövliga lösningar. De har ofta som maktteknik misstänkliggjort motståndarna och deras intentioner, för att sedan själva svänga. Tyvärr har det ju ofta fungerat till Socialdemokraternas fördel, rent taktiskt.

Det är dags att man i samhällsdebatten i större utsträckning börjar ifrågasätta dessa hastiga svängningar och konsekvenserna av dessa. Särskilt när Socialdemokraterna sällan verkar reflektera över det hela. Det är avgörande att kunna ompröva sina ståndpunkter, men att ha haft rätt från början måste börja tillmätas ett större värde. Om man har en historia av många korrekta analyser, är det mer sannolikt att man även i framtiden kommer göra fler korrekta analyser. Att hela tiden behöva göra om för att göra rätt, är faktiskt inte imponerande.

Evin BadrniyaSkicka e-post