Det sociala partiet

Förväntningarna på kristdemokraterna var höga inför talet i Almedalen. Förra året höll Göran Hägglund två tal med ett budskap. Det var under partiets riksting han lanserade begreppet verklighetens folk, som han utvecklade några dagar senare i Visby.
Ledare • Publicerad 10 juli 2010

Med det slog han an en sträng som ljuder än i dag. Hägglund ville skildra en klyfta mellan en politiskt korrekt kulturelit och vardagsnära människor som kämpar med att få ihop tillvaron. I grunden handlade det om en kritik mot postmoderna värderingar, inte heller de helt glasklara i konturerna. Konfliktytorna Hägglund försökte blotta handlar om gemenskap versus individualism men också om den personliga friheten kontra statligt inflytande.

Talet har följts upp av en vital diskussion inom partiet om var politikens gränser ska gå, vilket också var temat på ett välbesökt seminarium i Almedalen. En passande plats. Om något utmärker politikerveckan så är det väl alla särintressen som representeras här.

Det naturliga temat efter den offentliga och interna debatten om verklighetens folk är den relationslinje Hägglund skildrade under partiets riksting för en vecka sedan. Det tillför något nytt inom en borgerlighet som blint fokuserat på arbetets betydelse för välfärd. Även om arbetet i sig fyller andra funktioner än inkomst är lönearbetet att betrakta som ett medel. Men vad är då målet? I relationslinjen framträder budskapet att det är i gemenskap med andra som människans självförverkligande kan äga rum. Den ger en ideologisk underbyggnad för mer tid för barnen, för att ta ett exempel. Men den har också bäring på frågor om värdighet och bemötande inom sjukvård och äldreomsorg. Precis som den förklarar förslaget om en civilkuragelag. Det personliga ansvaret är också kopplat till ett ansvar för andra.

Men för detta gavs mindre utrymme i Almedalen. Hägglund har identifierat vad årets Almedalsvecka handlat om; välfärdsfrågor. Här sitter han på starka kort. Som socialminister har han drivit igenom ett antal reformer som minskat köerna inom sjukvården och stärkt patienternas rättigheter. Även värdighetsgarantier i kommunernas äldreomsorg har det fattats beslut om. Nu vill han gå vidare och samla all vård för äldre under ett tak. Ett särskilt äldreuppdrag ges till primärvården, där äldre får vip-status och en särskild kontaktperson. På listan står även en akutvårdsgaranti på fyra timmar, bättre kontroll av medicinering och höjd status för den palliativa vården (vård i livets slutskede).

Utan kristdemokraterna i alliansen skulle den sociala profilen i den borgerliga regeringen tonas ned rejält. När debatten nu vänds mot välfärdssatsningar jämte jobbfrågan skapas en yta för Hägglund att avancera framåt. Under gårdagen var det hur som helst öppet mål. De rödgröna lovade att inrätta ett centrum för film, musik, dataspel och serietecknande. Hägglund lanserade i sin tur ett nationellt äldrecentrum. Undrar vad väljarna säger om den prioriteringen.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.