GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det var ingen bra look

Ulf Kristerssons klimatintervju gjorde sämsta möjliga intryck, för den som bara läste rubriken.
Ledare • Publicerad 21 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dagens Nyheters intervju med Moderatledaren summerades med orden ”Mitt mål är inte att människor skall ställa om sina liv”. På sociala medier beskars citatet ännu mer till att bli ”Målet är inte att människor ska ställa om”. För en moderat partistrateg måste det ha varit en mardröm att detta publicerades samma dag som värmerekord sattes i flera länder och städer i Europa. Och kritiken lät inte vänta på sig, från gänget som bara läser rubriker.

Sammanhanget var detta (DN 20/7/21):

”Finns det inget mellanläge? Finns det inget som var och en kan behöva minska eller pausa – eller ska människors liv fortsätta exakt likadant men med ny teknik?

– Ja, så långt som möjligt. Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen. Jag tycker att pandemin var ett ganska bra exempel, där ställde vi om väldigt mycket men sammantaget minskade utsläppen med fem procent eller något sånt. Ingen människa, i vart fall i en demokrati, kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd. (Sveriges territoriella utsläpp minskade med 9 procent under pandemiåret 2020, och ökade sedan med 4 procent under 2021, reds. anm.)”

Aha, Ulf Kristerssons mål är inte att människor skall ställa om sina liv, utan att minska utsläppen. Det handlar alltså om att förändringar i livsmönster inte har ett egenvärde, utan att det viktiga är att minska utsläppen. Det är nämligen ingen självklarhet.

Det finns många förhoppningar kopplade till klimatomställningen och en del av dem syftar till något annat än att lösa klimatproblematiken. Klimaträttvisa är en term som förenar olika aktörer som vill att klimatarbetet också skall omfördela resurser inom eller mellan länder. Kristersson ser alltså inte detta som huvudmålet, utan att mer görs för klimatet.

Ulf Kristersson (M) fick skydd av ett paraply, något som rubrikläsarna också tyckte var lustigt.
Ulf Kristersson (M) fick skydd av ett paraply, något som rubrikläsarna också tyckte var lustigt.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Resonemanget kring pandemihanteringen förtjänar respekt, även från personer som förutsätter att Moderaterna är likgiltiga inför klimatomställningen. Hanteringen av pandemin pressade samhällen till det yttersta. Astronomiska summor satsades på att hålla liv i företag, vården ansträngdes till bristningsgränsen och många länder införde restriktioner som få trodde var möjliga. Resultatet blev, som Kristersson korrekt påpekar, fem procent lägre utsläpp.

Men denna vinning gjordes under en akut sjukdomskris. Människor accepterade i huvudsak premissen att de behövde låsas in i sina hem för att minska smittspridningen i samhället. Men skulle de acceptera samma behandling för att minska klimatpåverkan?

Miljöpartiets Europaparlamentariker Pär Holmgren uttryckte innan han började med politiken att han skulle avskaffa alla val för att påskynda omställningen. Det är en tanke som många omogna klimatkämpar leker med. Men den som vill späka andra människor för klimatets skull måste också kunna svara på vem som shoppat färdigt, vem som åkt sin sista flygresa och vem som bara ska få träffa barnbarnen på videolänk.

Moderaternas väg till minskade utsläpp är kanske längre än andras. Men den kantas i alla fall inte av drakoniska åtgärder.

Jacob SidenvallSkicka e-post