Annons

Din badstrand är inte hotad

Ordet strandskydd beskriver inte hur omfattande lagen är. Det är inte ett skydd av badplatser utan ett generellt stopp för byggande i närheten av vatten. Oavsett om det är en göl, bäck eller hela Helgasjöns vattenlinje. Hundra meter generellt och trehundra om länsstyrelsen så vill.
Ledare • Publicerad 8 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I områden som är bebyggt sedan decennier tillbaka innebär lagen extra byråkrati men denna är sällan helt oöverstigligt. En konflikt har dock blossat upp kring hur detta strandskydd påverkar landsbygden. Centerpartiet fick en punkt i jöken om att strandskyddet skall reformeras. Nu med en ny regeringsbildning har man fortfarande samma krav. Men Miljöpartiet säger att de inte accepterar detta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från Miljöpartiet och andra som är oroliga sprids uppfattningen att allemansrätten riskerar att försvinna. Att sedvanerätten att vistas i naturen och vid vatten skulle vara hotad är dock ett oärligt sätt att beskriva frågan. Bilden ges av att stängsel skall sättas upp vid badplatser runt om i Sverige. Men då har man missat poängen med förslaget, för att inte säga hur Sveriges geografi ser ut.

Annons

I dagsläget förbjuds kommuner med många sjöar och vattendrag från att utnyttja den mark som finns. Privatpersoner hindras från att bygga hus i drömlägen och näringsidkare från att bruka marker som står till buds. Viss begränsning är nödvändig, men dagens lag är utom all reson.

Smålands tusentals sjöar och åter tusen vattendrag kan inte likställas med Mälarens stränder. Mindre kommuner kan växa och göras mer attraktiva om bra lägen utnyttjas. Det går fortfarande att skydda badplatser och rätten att vistas i naturen utan att lagboken lägger en våt filt över vattenrika områden. Lagen saknar proportion.

Det rimliga vore att ta bort det generella skyddet av små vattenmassor och vattendrag. Det handlar som mest om sådant som ändå inte kan användas för friluftsliv. Det maximala avståndet kan gott också minskas för att inte området med bäckar och vattendrag görs till administrativa bataljer varje gång något skall ändras eller utvecklas.

”Bilden ges av att stängsel skall sättas upp vid badplatser runt om i Sverige. Men då har man missat poängen med förslaget, för att inte säga hur Sveriges geografi ser ut.”

Det finns säkert personer som vill köpa sig en privat strand eller att tätbebyggda områden riskerar förlora kontakt med vatten. Men då är det viktigt att man fokuserar på det och utformar lagen därefter. I dagens läge är det som om man jagar småvilt med en haubits. Människor som vill bo nära vatten begränsas av en onödigt omfattande reglering.

Nu, två år efter att Socialdemokraterna utfäste löftet om reformen, tar Miljöpartiet striden. Lagom till valrörelsen. Miljöpartiet ligger ofta under riksdagsspärren. Det är så man undrar om partiet ens kommer finnas kvar i riksdagen efter valet. Febrilt letar det efter mer handfasta frågor att debattera. Något annat än sina favoritämnen subventioner och straffskatter.

Men man kan räkna med att Miljöpartiet vill få riksdagsvalet att handla om en fråga som regeringen redan beslutat om. Om ett löfte till Centerpartiet. Ett parti som man med stor säkerhet kommer fortsätta samarbeta med. Det finns verkligen viktigare frågor som valet kan handla om.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons