Annons

Diskrimineringen som hotar jobbtillväxten

Den som är satt i skuld är inte fri, har vi hört det sägas. Men om fri betyder tillväxtfritt är det en frihet som till slut hotar vårt välstånd. I möjligheten att ha tillgång till lån och riskkapital ligger förutom ett fungerande affärsliv också en klassdimension.
Ledare • Publicerad 20 februari 2014
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Den som har kapacitet att satsa får chanser som annars bara är förbehållna en grupp med stort eget kapital. En fungerande kreditmarknad bidrar till en social rörlighet.

I dag är det tufft för småföretag att få tillgång till krediter. Sedan finanskrisen 2008 har många företagare förtvivlat vittnat om hur bankerna utgör ett hinder för tillväxt. Det är i sig ett problem för jobbtillväxten. Utöver det presenterades häromdagen intressanta forskningsresultat från Linnéuniversitetet som visar att utomeuropeiska invandrare som driver företag dubbelt så ofta nekas banklån som svenska företagare, och får man lån är räntan högre. Bakom undersökningen står Mats Hammarstedt och Lina Aldén, professor respektive docent i nationalekonomi.

Annons

Om diskrimineringen är så utbredd inom bankerna är det ett allvarligt problem, som inte bara drabbar de enskilda företagarna utan samhället i stort eftersom den hindrar nettotillväxten av nya jobb. Sysselsättningen hos företag som drivs av företagare med utländsk bakgrund uppgår i dag till ungefär 200 000 personer. Det är således ingen liten sektor. Under 2000-talet ökade antalet företag som startats av utlandsfödda personer med 75 procent, enligt Tillväxtverket.

Frågor som rör diskriminering uppfattas inte sällan som symbolfrågor. Inte minst har en statlig myndighet som Diskrimineringsombudsmannen haft synpunkter från allt från adventsljusstakar på arbetsplatsen till rätten att inte hälsa på sin chef. Men här finns ett reellt problem att ta tag i, och frågan om en diskriminerande kreditmarknad borde inte minst intressera finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons