unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dödsklangen från Kina

Till en början var det en fånig konspirationsteori. Att coronaviruset inte skulle ha sitt ursprung i en kinesisk utemarknad i Wuhan utan i ett statligt laboratorium i samma område. Alltså ett avsiktligt skapat virus. Det lät som taget ur en dålig thriller. Nu låter det annorlunda.
Foto: Li Xueren
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När frågan nyligen ställdes till USA:s president Donald Trump på en presskonferens svarade amerikanernas motsvarighet till Anders Tegnell istället och förklarade att det inte fanns anledning att tro att viruset som sådant var frammanipulerat. Men den faktiska frågan om det likväl hade sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium hängde på ett mycket ljudligt sätt kvar i luften.

Trump har nu också sagt att han inte utesluter att det är så att viruset kommit ut ur det där laboratoriet av misstag och det får väl sägas vara det troliga scenariot i så fall. Hur som helst, att döma av allt envisare vittnesmål börjar det te sig som en mer trolig förklaring än att det är en fladdermus som är smittkälla.

Australien är nu först ut med att kräva en oberoende utredning om omständigheterna kring virusets spridning. I klartext: om hur Kina mörkade och manipulerade i spridningens inledningsskede och genom sin ovilja att erkänna misstag aktivt bidrog till att världen drabbades av en pandemi med en havererad världsekonomi och ett hittills okänt antal döda som följd.

Det är bra att initiativet kommer från Australien för det är viktigt att komma ihåg att det här inte handlar om en konflikt mellan Kina och USA, eller mellan Kina och Trump. Det här är en fråga om Kinas beteende mot resten av världen. Coronapandemins utbredning är endast en, om än synnerligen destruktiv, konsekvens av den kinesiska diktaturens karaktär och globala maktambitioner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det är också viktigt att hålla i minnet att även om viruset trots allt emanerat ur en vanhållen kinesisk marknad och inte ur ett statligt forskningslaboratorium är Kina ansvarigt. Frågorna om varför man var så sen med att dela med sig av livsviktig information till omvärlden hopar sig och blir bara fler allteftersom nya fakta kommer i dagen.

Kina kommer naturligtvis inte att tillåta några internationella utredare sätta sin fot i landet (om de inte kommer från den Kinalojala Världshälsoorganisationen WHO). Man har redan inpräntat hos sina egna medborgare att viruset är resultatet av utländskt agerande. Kinesiska läkare och andra som försökt varna har tystats eller bara försvunnit. Man kommer också stoppa alla initiativ till en utredning från Förenta Nationernas sida. Försök att få till stånd en utredning utifrån en annan bas kommer att avfärdas som politiskt illvilliga eller rasistiska av den kinesiska regimen.

Ändå behöver det göras. Då är det viktigt att Sverige, om frågan ställs, är villigt att bistå en sådan utredning. Och att man har kraft att ignorera anklagelser om att man låter sig utnyttjas i en slags antikinesisk konspiration.

För sådana påståenden kommer att höras. Den kinesiska propagandaapparaten arbetar nu för högtryck i varje västland medelst pengar och desinformation. Det vore orimligt och naivt att tro att Sverige är ett undantag.

Corona, det kinesiska viruset, är en väckarklocka med dödsklang om att Kina är ett hot mot världen som måste tas på allvar.

Läs mer

Arkivbild.

Nyheter

Ljungby: Kapellskärning på stor lastbil

Under natten till torsdagen anmäldes en stöld från en lastbil som stod parkerad vid Ringvägen i Ljungby.

Kommunen stänger två LSS-boenden – privat aktör ska ta över

Omsorg

Kommunen stänger två LSS-boenden – privat aktör ska ta över

Ett nytt LSS-boende i privat regi ska ersätta två kommunala boenden i Ingelstad.

Sexhärva: 17-årig flicka ledde männens övergrepp på 13-åring

Sexhärva

Sexhärva: 17-årig flicka ledde männens övergrepp på 13-åring

Två män har vid flera tillfällen haft samlag med en 13-årig flicka. I sexhärvan spelar en 17-årig flicka en central roll.

Hemmagjord pistol gömdes på toaletten

Vapenbrott

Hemmagjord pistol gömdes på toaletten

25-årig Alvestabo misstänks för grovt vapenbrott och grov kvinnofridskränkning.

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

Känd av polisen sedan tidigare

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

När de två anställda ertappade inbrottstjuvarna beslutade de sig för att ingripa.

Repris: Se när Tingsryd genrepade hemma mot Kristianstad

TV • Ishockey

Repris: Se när Tingsryd genrepade hemma mot Kristianstad

Taif tog en ny seger i genrepet – SMP sände direkt från matchen och du kan se den i sin helhet här.