GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Domen mot MH17-mördarna

Den fällande domen är en seger för journalistiken och kampen mot vargarna i gråzonen.
Ledare • Publicerad 19 november 2022 • Uppdaterad 19 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tidigare i veckan dömdes tre misstänkta för mordet på tvåhundranittioåtta människor. De befanns skyldiga till nedskjutningen av Malaysia Airs flyg MH17 som i juli 2014 flög från Nederländerna till Malaysia. Det var över separatistkontrollerat område i Ukraina som planet besköts med avancerad ammunition och störtade.

Bevisningen mot de tre männen, två ryska och en ukrainsk medborgare, inhämtades snabbt och på ett för den tiden nytt sätt. Det var den journalistiska organisationen Bellingcat som var först med att lägga pusslet. Genom att studera öppna källor som sociala medier fick man ganska snabbt fram information om vapensystemets rörelser och kunde placera det både i tid och rum, före och efter nedskjutningen. Traditionell avlyssning gav ytterligare pusselbitar som behövdes för att kunna döma tre män till livstids fängelse.

Till slut fick offren upprättelse och världen fick ett kraftfullt verktyg mot gråzonsaktörer.
Till slut fick offren upprättelse och världen fick ett kraftfullt verktyg mot gråzonsaktörer.Foto: Peter Dejong

Det ohyggliga brottet beordrades av en tidigare överste i ryska underrättelsetjänsten och hans underställde samt en ukrainsk medborgare som var ledande på separatistsidan kan kopplas tillräckligt tydligt gärningen för att dömas till livstid för massmordet. De är samtliga på flykt undan rättvisan. Men domen är ändå en seger. Ryssland har under många år varit den okrönta konungen av gråzonskrigföring. Man har lagt stora resurser på att utveckla sätt att påverka och störa andra länder för att försvaga dem.

Detta bygger på en doktrin som konstaterar att det är bättre att förstöra för andra innan man tar till krigshandlingar, eftersom krigshandlingar ger den andra aktören moralisk rätt att försvara sig. Denna påverkan har riktats emot väst under snart ett decennium. Nedskjutningen av Malaysia Airs flygplan var ett vidrigt uttryck för denna idé. Genom att genomföra attacken från ukrainskt territorium och utanför krigets ramar fick man både tillgång till målet och gjorde det svårare att undersöka brottsplatsen.

Men domen visade att man hade underskattat de spår man lämnade efter sig. Genom att analysera skuggor i de bilder och videoklipp som fanns på luftvärnsroboten kunde man med satellitkartor följa dess rörelser in och ut ur Ukraina. Det var en då unik journalistisk insats som fått stora konsekvenser för hur Rysslands krig i Ukraina sedan utvecklats.

Det går faktiskt inte att utesluta att Bellingcats kraftfulla metod gjort det mycket svårare för Ryssland och andra terrorspridare att agera i gråzonen. Det kan ha inneburit att liv räddats. Nästan varje videosekvens från kriget i Ukraina utsätts i dag för granskning i syfte att lokalisera truppförflyttningar och läger. Det kan finnas planer som skrotats just för att sociala medier är ständigt närvarande. Det finns definitivt händelser i det senaste årets krigföring som påverkats av information från öppna källor.

Den metod som utvecklades av Bellingcat 2014 har nu bidragit till att döma de skyldiga till massmordet av personal och passagerare på flight MH17, den har också använts till att göra det markant svårare för Ryssland i sitt krig mot Ukraina.

Jacob SidenvallSkicka e-post