Dra gränsen vid Hong Kong
En så futtig sak som den valda tidpunkten räcker för att avslöja Kinas totalitära anspråk när Hong Kongs nya säkerhetslag trädde i kraft. Tjugotre år av integritet och självstyre fick den särskilda administrativa regionen under Folkrepubliken Kinas paraply innan snaran drogs åt.
Det var förstås ett ödesbeseglande misstag av Storbritannien att 1997 släppa taget om den gamla frihamnen efter drygt etthundrafemtio år. Decenniet inför överlämnandet flydde över en halv miljon människor från Hong Kong i rädsla för att hamna under kinesiskt styre. En rädsla som nu ser ut att ha varit befogad.
Efter många och långa protester mot säkerhetslagen trädde den nu i kraft. Första dagens morgon, på tjugotreårsjubileet, arresterades mer än trettio personer för enkla åsiktsyttringar. Lagen medger livstids fängelse för alla som uppehåller sig i Hong Kong, alltså även utlänningar. Sveriges Radio rapporterar lakoniskt att: ”När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetslagen inskränker Hongkongbornas rättigheter och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum.”
Det spelar förstås ingen roll vad folk tycker nu, det är för sent. Hong Kongs högsta beslutsfattare chefsminister Carrie Lam har anpassat språket till den nya härskaren: ”Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system.”
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttalat att man kommer att se till att erbjuda ett femårigt uppehållstillstånd i landet för närmare tre miljoner Hong Kongbor. Efter denna period kommer de även att kunna ansöka om medborgarskap. Det är en konkret räddningsplan som kommer att innebära att de liv som byggts upp under Hong Kongs frihetstid kan fortsätta om än under andra former. Det kommer också att bärga en del av de ekonomiska och humana värden som annars skulle hamna i en totalitär stats händer. Australiens regering har också meddelat att man kommer att erbjuda människor från Hong Kong någon form av politisk asyl.
EU och USA bör införa sanktioner mot Pekingregimen för att markera mot säkerhetslagen. Men i det långa loppet kommer man inte att kunna hindra att friheten långsamt kramas ur regionen. Istället måste man se till att agera proaktivt inför nästa expansion från enpartistaten. Taiwan befinner sig i ett utsatt läge och måste kunna lita på stöd från den fria världen.
Fastlandskina har på kort tid skruvat upp förtrycket av minoritetsgrupper i landet. Samtidigt har förväntningarna på anpassning från västerländska företag i landet ökat. Många har gått med på det, Kina är trots allt en marknad som fortfarande växer. Det är inte sällan samma företag som hemma i väst är hyperkänsliga för att ta rätt ställning i politiska konflikter. Här finns ett utmärkt tillfälle för Disney, NBA med flera att markera mot tvättäkta förtryck.