Annons
Ledare • Publicerad 4 februari 2006

EFTER CENTERPARTIETS samarbete med socialdemokraterna togs ett strategidokument fram. Ordförande i arbetsgruppen var nuvarande partiledaren Maud Olofsson. Hon uteslöt inte ett samarbete mellan partierna i framtiden, men ansåg att centern först måste växa till sig opinionsmässigt. Något rejält lyft blev det aldrig, även om de undvikit balansgången på fyraprocentsspärren.

Med en gigantisk partikassa och en tydligare identitet som liberalt borgerligt parti har centerpartiet goda förutsättningar att växa sig stora igen. De tycks också vara på väg att fylla ett tomrum som moderaterna lämnat efter sig i och med positionsförflyttningen mot mitten. Med Olofsson vid rodret lär energipolitiken knappast bli ett problem under en borgerlig regering. Hon tycker visserligen inte om kärnkraft, men är inte heller särskilt förtjust i olja. Därför måste kärnkraften fasas ut "i lugn och ro", för att använda hennes egna ord.

Annons

I SITT TAL PÅ centerpartiets kommundagar i Södertälje under gårdagen var Olofssons fokus tydligt. Centern ska bli företagarnas parti och högskattesamhällets främsta kritiker. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan de positiva tankegångarna om platt skatt får fäste i deras ekonomiska program.

Den stora ungdomsarbetslösheten är en skandal, anser Olofsson. Den ligger i dag på drygt tio procent. För att få fler ungdomar i arbete lanserar hon därför förslaget att ge arbetsgivarna rätt att ge alla upp till 26 år sparken med omedelbar verkan. Vid en första anblick framstår förslaget som något motsägelsefullt. Men centerledaren är övertygad om att fler företag skulle våga anställa ungdomar under de förutsättningarna. Enligt partiets beräkningar skulle det skapas hela 14 000 nya ungdomsjobb på kort tid.

ATT ALDRIG FÅ chansen att komma in på arbetsmarknaden är förödande för självkänslan och leder till ett utanförskap som är svårt att bryta. Så långt tänker centerpartiet rätt. Men att skapa en särskild arbetsrättslagstiftning för ungdomar kan leda till en rad oönskade effekter. Villkoren måste vara lika för alla på arbetsmarknaden och arbetsrättslagstiftningen reformeras över hela linjen.

Ett av de stora hindren för ungdomar att få jobb ligger i att minimilönerna är för höga. Här bär framförallt fackföreningsrörelsen ett stort ansvar vid förhandling av kollektivavtalen.

Marcus Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons