Ekonomi handlar om att hushålla

Onsdagens partiledardebatt handlade i huvudsak om ekonomi, vilket vi fått lära oss är ett grekiskt ord som betyder hushållning. Det är märkligt med språk: för de flesta av oss är hushållning någonting långt mer påtagligt än det mer abstrakta ekonomi.
Ledare • Publicerad 17 juni 2010

Om vi utgår ifrån begreppet hushållning blir de politiska skillnaderna mellan blocken lite tydligare.

Vi kan tänka oss två familjer: familjen allians och familjen rödgrön. Bägge ska planera sin hushållning. Bägge vill naturligtvis stärka familjens situation, men de går till väga på olika sätt.

Familjen allians sätter sig ned och ser över hur deras hushåll ser ut. De listar inkomster och utgifter. Sedan diskuterar de hur de kan öka sina inkomster och hur de kan skära ned på utgifter. De inser att om de ska ha råd med högre veckopeng, mer ledighet, och allt annat de önskar sig, måste de jobba mer och tjäna mer pengar. Dessutom måste de minska utgifterna för lån och amorteringar. De känner sig stressade av att ha lån på huset och försöker betala av på skulden. Nya lån undviks helst. I familjen allians är det formeln pengar in, pengar ut som gäller. Man arbetar långsamt framåt för att förbättra sin verklighet, och försöker hålla en buffert om något oförväntat skulle hända.

När familjen rödgrön planerar börjar de med att diskutera hur deras familj skulle ha det om allting vore perfekt. I stället för att börja med att se över inkomster och utgifter gör de en lång lista på allt de önskar sig. De menar att man inte kan planera om man inte har en vision. Visionen är att familjen ska behöva jobba mindre men samtidigt ha råd att unna sig mera lyx. Skulle pappans plånbok börja sina är familjen inte rädd för att låna. Att tiderna kan bli sämre är något man får spela med om man ska vara visionerna trogen.

Skillnaden mellan de två familjerna handlar i grunden om en syn på vad som är verkligheten. Familjen allians tror att det finns en faktisk verklighet som de måste förhålla sig till. Därför måste de vara försiktiga och hålla i plånboken. Familjen Rödgrön menar att de själva skapar sin verklighet genom sina idéer. De tror att om de bara tillräckligt hårt tänker att de är rika kommer de också att bli det.

Skillnaden mellan alliansens och de rödgrönas ideologier handlar om vilken familjs synsätt vi ska använda när vi hushåller med våra gemensamma resurser och bygger framtidens välfärd. Ska utgångspunkten vara verkligheten eller visionerna? Det är också valsituationen som medborgarna ställs inför i september.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.