GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elbidraget till för att rädda regeringen

Sex miljarder är mycket pengar under ett budgetår. Ännu mer i en valrörelse.
Ledare • Publicerad 13 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regeringens lösning på det gångna årets höga elpriser blev ett retroaktivt bidrag som skall betalas ut till de hushåll som haft höga elräkningar under vintern. Har man förbrukat mer än tvåtusen kilowattimmar på en månad skall man kunna få tvåtusen kronor i bidrag under tre månader.

Det är bra att regeringen gör något för att minska smällen mot hushållen. Många har påpekat att Sverige trots dyrtiderna har några av Europas lägsta elpriser. Men det är att fokusera på fel sak. Svenska hushåll och företag är hårt beskattade och mångas kalkyler bygger på ett elpris som är flera gånger lägre än det nuvarande.

Finansministerns elbidrag är till för att blidka väljare men kan driva på inflationen.
Finansministerns elbidrag är till för att blidka väljare men kan driva på inflationen.Foto: Johan Jeppsson/TT

En av anledningarna till att elpriset ökat så kraftigt just i Sverige är elskatten som läggs ovanpå elräkningen. Det hade inte varit en svår sak att sänka denna för samtliga hushåll, men istället väljer regeringen att införa ett bidrag för att hjälpa de värst drabbade hushållen att betala skatten. Det hjälper nu men är förstås ohållbart. Det är som att trampa på bromsen samtidigt som man gasar istället för att helt enkelt släppa på gaspedalen.

Enligt S-regeringens egen logik är det också missriktat. Under presskonferensen talade finansminister Mikael Damberg om att detta kommer att hjälpa den ensamstående mamman som har svårt att få ihop ekonomin på grund av elräkningarna. Men de som kommer få störst hjälp är personer i stora dragiga villor med direktverkande eluppvärmning. Det går säkert att hitta ensamstående mammor som bor så, men de är knappast i majoritet. Vill man göra poängen övertydlig kan man även påpeka att åtgärden kan komma att göda gängbrottslighet då elintensiva cannabisodlingar i privatbostäder lär finnas med i gruppen som gynnas mest.

En generell skattesänkning på el vore att föredra. Då skulle även mindre hushåll få se räkningarna krympa. Det skulle också balansera upp de jättevinster som statliga Vattenfall och andra offentligägda elproducenter just nu gör. Statens intäkter är så stora och har vuxit så snabbt att de ökar inflationen och gör medborgarnas pengar mindre värda. Det är sannolikt dåligt samvete över detta faktum, samt den väl valda tidpunkten inför valet, som fick regeringen att rota fram sex miljarder kronor till denna åtgärd. Höga energipriser sprider sig snabbt och många ser framför sig att matvaror kan bli rejält dyra till våren och sommaren. Till detta bidrar också skatten på drivmedel och priserna på konstgödsel som just nu är på rekordnivå.

I det långa loppet går det inte att försöka köpa röster på det här sättet. Regeringen har inte gjort sin läxa när det kommer till att investera i elproduktion och omfördelning av el från norr till söder. De ryska gaspriserna anses hållas uppe på utpressningsnivå av strategiska skäl och den situationen ser inte ut att ändras i närtid. Men regeringen har fäst blicken på valdagen den elfte september och verkar obrydd om vad den här typen av insatser skapar för prejudikat.

Om skatter blir för tunga att bära så skall de sänkas, tillfälliga allmosor från regeringen löser inte problemet.

Jacob SidenvallSkicka e-post