Annons

Elbil i Växjö för nästan alla

Det finns ett par hinder kvar för den som vill delta i omställningen.
Ledare • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Under förra året gick försäljningen av elbilar från att vara arton procent till att landa på trettiotvå procent av nybilsförsäljningen. Det är en brant kurva uppåt, och trots sämre ekonomiskt läge väntas den fortsätta i liknande stil under året.

Det innebär att trycket på att bygga ut infrastrukturen för att ladda dessa fordon ökar. Men med den snabba utvecklingen kommer också insikterna. Vad händer om alla vill ladda på samma gång? Hur många laddare är tillräckligt många per bensinstation?

Annons

Åren med ”gratis” mil är redan i backspegeln. De tillhörde de teknikintresserade och välbärgade som kunde köpa de tidiga Teslabilarna, energikrisen i spåren av Rysslands krig i Ukraina har stängt dörren till den sorglösa tillvaron. Alla är införstådda med att även elektricitet kostar. Frågan är om det faller på denna eller nästa regering att börja beskatta elbilarna så att det känns. Det är tyvärr inte en fråga om höger eller vänster på den politiska skalan, statskassan har vant sig vid att privatbilism är en kassako och kommer att kräva att den inte sätts på svältdiet.

Insikten om att alla inte kommer att kunna ha elbil på samma sätt har också börjat landa. Begreppet destinationsladdare är ett sätt att sänka förväntningarna på hur mycket man skall kunna ladda när man är ute på ärenden. De har lägre effekt som räcker till att ersätta ungefär det man förbrukade på väg till destinationen.

Teslaprivilegierna får ringar på vattnet när fler skall dela på laddarna.
Teslaprivilegierna får ringar på vattnet när fler skall dela på laddarna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Men en större knut är hur villkoren för den som bor i hyresrätt ser ut. För villaägare är det ganska lätt att ta till sig den nya tekniken, både solceller och laddare kan kopplas på huset där bilen allt som oftast står still. Där behövs inga snabbladdare.

I Växjö har kommunen byggt ett antal laddare, drygt femtio destinationsladdare finns i kommunens regi. Ytterligare ett antal har installerats av privata aktörer som till exempelvis matbutiker. Vidingehem har hittat en lösning som gör att sjuttiofem procent av de boende åtminstone kan höra sig för om att få en laddare installerad. Nyckeln är att parkeringsplatsen hyrs separat, då går det ganska lätt att höja hyran för den och ta betalt för den el som förbrukas.

Men bland äldre hyreskontrakt förekommer det inte sällan att parkeringen ingår i hyran. Detta är fallet för tjugofem procent av Vidingehems lägenhetsbestånd. Det är en svårare nöt att knäcka. Elbilsanpassning är än så länge ett individuellt val bör inte leda till ökade kostnader för kollektivet. Det är inte så lätt att lösa, särskilt inte om målet är att alla skall kunna ha sin bil på laddning över natten.

Men det är inte säkert att det är en klok målsättning. Effektuttaget kan bli väldigt stort och det är inte säkert att fastigheterna klarar av att förse exempelvis femtio bilar med laddning samtidigt.

När elbilarna blir tillräckligt många lär någon eller till och med många behöva vänja sig vid att inte ha egen laddare. Ett skäl är parkeringsnormen som sedan 2019 anger att fler skall dela på färre parkeringsplatser i Växjö. Det sätter ytterligare ramar för mobiliteten.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons