Eliasson bara början

Ledare Artikeln publicerades
Det måste börja fungera
Foto:Johan Nilsson/TT
Det måste börja fungera

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad säger det som borde sägas med alliansens samfälliga röst: att rikspolischef Dan Eliasson fått sparken om en borgerlig regering suttit vid makten. Rapporterna om kristillståndet inom polisen duggar numer lika tätt som stenarna i svenska förorter.

Den bild som enligt uppgift kommer att förmedlas i en utredning från Statskontoret i morgon lämnar inget utrymme för något som helst tvivel om Eliassons olämplighet. Mer än tvåtusen poliser har deltagit i en undersökning om tillståndet, varav runt hundratjugo är djupintervjuade.

Fler och fler poliser har på senare tid tagit bladet från munnen och förklarat att Eliasson är en belastning och bör avgå och ett stort antal av de intervjuade är av samma uppfattning. Även Polisförbundet har avfyrat skarp kritik.

Så varför är det så svårt för resten av alliansens företrädare att tala samma klarspråk som Haddad? Istället talar de lamt om ”ledarskap” och ”punktering” och förstås det pliktskyldiga ”kris”. Det borde inte vara svårt att enas om ett avgångskrav. Det hör inte till det vanliga i ett land med Sveriges förvaltningstradition, men detta är heller ingen vanlig situation. Det är inte Lotteriinspektionen det handlar om.

Inrikesminister Anders Ygeman slår sammanbitet ifrån sig och vill behålla sin rikspolischef. Att en hel riksdagsdebatt i tisdags ägnades åt polisens kris får honom inte att ändra sig. Trots att han rimligtvis är medveten om att inkompetensens skugga därmed faller även över honom själv.

Ygeman kan dock inte frånerkännas åtminstone en poäng: Den illa fungerande polisorganisationen har en stor skuld i krisen, och den är inte den nuvarande regeringens skapelse utan alliansregeringens. I det fallet är det inte han utan dåvarande moderata justitieministern och nuvarande rättspolitiska talesperson Beatrice Ask som är närmast att stå till svars. Att hon i det här läget inte vill svara på vad hon hade gjort med Eliasson om hon suttit i regeringssits ökar inte hennes förtroendekapital.

Den nya organisationen behöver ses över från ruta ett. Men ett sådant företag är inte meningsfullt så länge Dan Eliasson sitter kvar. Att han avlägsnas är en nödvändighet inte för att få en fungerande polis utan för att kunna inleda arbetet med att så småningom få en fungerande sådan.