Emmaboda Airport?

Planerna på att ersätta flygplatserna i Växjö, Kalmar och Kallinge med en Sydostflygplats i Emmaboda har dammats av igen.
Ledare • Publicerad 15 mars 2010

Tre svaga flygplatser ska ersättas med en stark, lyder tankarna som fått stor uppmärksamhet i Barometern och Blekinge Läns Tidning. Att avståndet till Emmaboda från städerna är ungefär lika långt som från Stockholm till Arlanda är dock ett dåligt argument för den tänkta centralpunkten. Vad gäller inrikestrafik är det den alternativa restiden som är intressant. Att Arlanda ligger en bit norr om Stockholm är inget problem för den som ska till Luleå eller London.

Men om flyget till Stockholm för Växjöbornas del gick från Emmaboda skulle i stort sett alla resenärer från mellersta och västra Kronoberg välja snabbtåget till huvudstaden. Tidsvinsten med flyget blir marginell om man först ska resa via Hovmantorp, Lessebo och Skruv till Emmaboda. Någon Arlandapendel till Emmaboda lär vi knappast få se. Regionen behöver dock flyget också av en annan anledning än att människor ska kunna resa härifrån. En charterflygplats för sol och strandresor är inget ändamål för skattepengar. Med snabbare tåg lär inrikesflyget också tappa mark i Växjö. Behovet är framför allt att andra ska kunna komma hit från internationella destinationer. En förutsättningslös utredning finns det därför trots allt inget skäl att säga nej till.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.