En annan Stefan Löfven

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven går in i valrörelsen med en stor fördel.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2013

Som ny partiledare hämtat inom rörelsen men utanför politiken lider han inte av någon historia med belastande beslut. Löfven kan inte anklagas för svek mot sina egna ideal eller mot tidigare ståndpunkter, med två undantag. Den positiva inställningen till kärnkraft som han visade som Metallordförande är nedtonad i dag. Och den realistiska hållning han hade mot Kommunalarbetarförbundets krav på jämställdhetspotter har fått kritik av bland annat Mona Sahlin. Men avsaknaden av en "politisk historia" gör också att Löfven åtnjuter ett förtroendekapital sedan tiden som ansvarstagande och samarbetsinriktad Metallbas.

Gårdagens tal från Stefan Löfven, i Vasaparken i Stockholm kontrasterar mot denna bild. Förvånande nog riktades Löfvens huvudsakliga budskap sig mot två breda politiska överenskommelser. Det ena rör friskolekommittén. Att det finns en bred uppgörelse betyder inte att en fråga är låst för all framtid. Men det är något paradoxalt att Löfven som kritiserat regeringen för att inte söka samarbete över blockgränserna i sitt första utspel efter sommaren underkänner kommitténs slutsatser.

Än mer egendomligt är att Socialdemokraterna vill avskaffa premiepensionen. Men på något sätt har PPM kommit att symbolisera allt elände med de sänkta pensionerna. Det sägs vara ett misslyckande, det är dyrt, det är orättvist.

Men avkastningen på PPM har i genomsnitt varit 3,5 procent per år i genomsnitt - flera finanskriser till trots - vilket är avsevärt mer än avkastningen på medlen inom inkomstpensionen; 2,9 procent. Är systemet dyrt? Ja, utan tvekan finns det en problematik med dyra rådgivare och den stora mängden fonder. Men kostnaden för det aktiva förvaltandet är lägre för PPM-fonder än de vanliga aktiefonderna som banken säljer. För stora grupper möjliggörs därmed ett aktiesparande, vilket för övrigt inte är något tvång. Det går att placera pengarna i räntepapper eller låta den statliga AP-fonden göra jobbet.

Stefan Löfven talar om klyftor som ska minskas och det är osäkert hur ett avskaffande av PPM-ska ske. Förslagen från de pensionärsorganisationer Löfven refererade till skulle dock skapa nya klyftor mellan generationer, det är fråga om en förmögenhetsöverföring från unga till gamla.

Pensionssystemet används därmed som ett verktyg för Löfven att återvinna pensionärernas röster - Socialdemokraterna lovar ju också att klyftan mellan skatt på lön och pension ska bort. (Ska orättvisan att morgondagens pensionärer måste jobba fler år också bort - och ska den allmänna löneavgiften som löntagare betalar i skatt också försvinna?) En avskaffande av PPM öppnar vilket är viktigt att påpeka för en ny dragkamp om pensionerna mellan breda grupp- och partsintressen. Det undergräver också stabiliteten och långsiktigheten. Det är inte ansvarstagande och pragmatism som kommer att förknippas med Löfvens sommartal 2013. Det var en annan Stefan Löfven som talade i Vasaparken.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.