En delikat uppgift för (S)

Socialdemokraterna gjorde alls inget dåligt val i höstas. Det är heller ingen dyster sinnesstämning som kommer till uttryck i den eftervalsanalys som nyligen presenterades. Men det finns i alla fall en potentiellt dramatisk observation.
Ledare • Publicerad 6 februari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och även en mindre dramatisk. Men låt oss börja med den.

Att Socialdemokraterna skulle vara ett arbetarparti är i dag en sanning med så stort mått av modifikation att det är frågan om det faktiskt stämmer. Trenden är att ”arbetare” inte bara krymper som grupp, utan också att gruppen drar alltmer åt höger.

Det är dock inget huvudbry för svenska socialdemokrater allena, rörelsen kan ses över hela västvärlden. Istället drar den övre medelklassen alltmer åt vänster.

Vänsterns självuppfattning ställs därmed något på huvudet men Socialdemokraternas krassa sinnelag övervinner sannolikt detta. Slutsummeringen av röster är vad som räknas.

Magdalena Andersson (S)
Magdalena Andersson (S)Foto: Stefan Jerrevång/TT

Bilden som gavs ganska snart efter det valet i september var att den relativt ombonade medelklass som lever i bostadsrätter i innerstäder kommit att bli socialdemokratisk. Analysgruppen noterar data som stöder detta: ”Partiet har alltså gjort vissa frambrytningar i områden med hög befolkningstäthet – det vill säga större städer – samt i områden med högre inkomster.”

Det är ingen situation vare sig Socialdemokraterna eller huvudmotståndaren Moderaterna är vana vid. Moderaterna har länge sett de urbana och framgångsrika som sin kärngrupp. Men det är bara att kasta om kartorna.

Men det mest dramatiska är invandrarrösterna. Gruppen skriver själv: ”Överlag har Socialdemokraterna ett högt stöd bland utrikes födda, särskilt födda utanför Europa”… ”Ungefär 2,75 miljoner människor i Sverige är antingen födda utomlands eller har två utrikes födda föräldrar. Att de är överrepresenterade bland Socialdemokraternas väljare innebär att de står för en betydande andel av partiets väljarstöd.”

”Här har vi förmodligen startpunkten för en ny socialdemokratisk strategi.”

'Det är utifrån detta man skall betrakta analysgruppens varningssignal: ”Påfallande ofta” var det i de distrikt där det nya partiet Nyans gick fram som Socialdemokraterna också gick bakåt.

Här har vi förmodligen startpunkten för en ny socialdemokratisk strategi. Ett parti som tar röster på det sättet som Nyans gör, utan att kunna räknas in i det egna regeringsunderlaget, är ett direkt hot som man kommer ta itu med på något sätt.

Det är en delikat uppgift. Socialdemokraterna måste alltså på något sätt klämma åt invandrarpartiet Nyans men utan att stöta sig med den ”egna” invandrargruppen som helhet. Men göra det, det kommer man. Att man i stort sett accepterar den moderatledda regeringens åtstramningar på migrationsområdet utan att kasta de vanliga invektiven om främlingsfientlighet, är förmodligen ett tidigt tecken i tiden. Vad som kommer i övrigt blir mycket intressant.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.