unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En diktators eftermäle

Zimbabwes före detta ledare Robert Mugabe har avlidit. Det har föranlett socialdemokraten Pierre Schori att fälla ett antal kommentarer som andas apologi och ligger i linje med hur hans parti behandlade den insomnade diktatorn.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Enligt SVT beskriver Schori Mugabe som ”vänlig, men stenhård på sin sak” samtidigt som han jämför honom med den tidigare sydafrikanske presidenten Nelson Mandela, eftersom båda satt i fängelse länge. Låt vara att Schori fastslår att Mugabe ”var en helt annan person”. Schori förklarar vidare det faktum att Mugabe inte brydde sig om valresultat med att denne hade ”oturen att omge sig med dåliga rådgivare”.

Mugabe var i sanning en helt annan person än Mandela, vilken som bekant ledde en demokratisk regim. Zimbabwe utvecklades till en diktatur, Sydafrika gjorde det inte. Mugabe behöll makten i trettiosju år, Mandela i fem. Mugabe avsattes av sin militär medan Mandela avgick frivilligt.

Till det skall fogas att Zimbabwe under Mugabes ledning kom att lida av ännu bestående ekonomiska trångmål och att miljontals invånare lämnat landet till följd av dem. Liksom att Mugabe hemföll åt ett hårdfört och våldsamt förtryck av den politiska oppositionen, med inslag av massmord och etnisk rensning.

Schori skyller bristen på demokrati i Zimbabwe på undermåliga rådgivare, vilket är att frånta Mugabe ansvaret, eller åtminstone att förminska det. Den bild som tonar fram i Schoris uttalande är den av en stor man – Mugabe – vars negativa beteende – diktaturfasonerna – inte var hans eget fel utan berodde på andra, ringare män.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Svensk socialdemokratisk välvilja gentemot Mugabe sträcker sig långt bortom Schori. Här kan nämnas Ingvar Carlsson, som i egenskap av statsminister besökte Zimbabwe 1989 och då förevigades hållandes Mugabes hand. Carlsson har efteråt menat att det är lätt att vara efterklok, men vid tidpunkten för hans visit stod det tämligen klart vad diktaturen faktiskt gick för.

Inget kan ta ifrån Mugabe hans roll i kampen mot apartheidstaten Rhodesia, men denna ursäktar inte hans senare ställning och göranden som brutal zimbabwisk diktator. Schori har av allt att döma kört fast i idén om frihetskämpen Mugabe, befäst av socialistisk valfrändskap. Något liknande kan förmodas om Carlsson vid tiden för hans besök.

Schori kan med fördel kontrasteras mot författaren Per Wästberg, som en gång var Mugabes vän. I en intervju i Sveriges Radio med anledning av statskuppen mot Mugabe (16/11 2017) konstaterar Wästberg att ”Afrika kommer minnas honom som frihetshjälten – och han var onekligen det i början. Han lär begravas på hjältarnas kyrkogård, National Heroes Acre, i Harare. Men där hade jag hellre sett att man låtit begrava alla de han mördat… Det finns ingen människa som jag har träffat som har gjort mig så besviken som han”.

Detta eftermäle framstår som avsevärt mer rimligt än den inlindade store man-vurm Schori nu på oklar grund tillåts framföra hos SVT.

Läs mer

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Jordbruk

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Kritiserad lantbrukare om de magra korna. Han riskerar 5 000 kronor i vite för brister i djurhållningen.

Fick sparken: Förra kommunchefen får nya pengar – tre år senare

Kommunpengarna

Fick sparken: Förra kommunchefen får nya pengar – tre år senare

Förra kommunchefen Kosunen Eriksson fick drygt en miljon kronor av Alvesta kommun när hon sparkades.

Förre världsstjärnorna slår sina påsar ihop i Kalmar

Tennis

Förre världsstjärnorna slår sina påsar ihop i Kalmar

Gunnarsson: ”Det är Magnus 'fel' att jag är här”.

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Affärsliv

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Vd:n varslade 18 anställda om uppsägning. Beror inte bara på coronapandemin.

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

1940-2020

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

Styrde svensk fotboll i 20 år – var landshövding i Växjö

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.