unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ensamt M är inte starkt

Ett partis ungdomsförbund antas ”driva partiet framför sig” som det heter. Med det brukar menas att det skall vara så högljutt idealistiskt att moderpartiet inte sövs av cynism och dagspolitiska realiteter. Det är väl det som också är tänkt när två ledande ungmoderater tar tonen på torsdagens DN Debatt. Men delar av den där idealismen bringar snarare frågetecken än energi.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När distriktsordförande Matilda Ekeblad och förbundsstyrelseledamot Fredrik Hultman underkänner partiets politikutveckling finns inget nytt under solen. Det gör ungdomsförbund i princip alltid, på bättre eller sämre grunder. Men deras valstrategiska rekommendation är höljd i mystik.

De hävdar att Moderaterna bör gå fram ensamma i valet. Moderaterna sägs inte ha någon anledning att bilda regering med någon alls utan bör regera med så kallade hoppande majoriteter, alltså att man söker tillfälligt stöd till höger och vänster.

Anledningen är att alla partier utom kristdemokrater på ett eller annat sätt har gjort sig omöjliga.

Visst. Men vad är då argumentet för att Kristdemokraterna inte skall ingå i regeringen? Är det, som de båda skriver, att det kräver ”att partiet kan driva regeringsarbetet på egen hand”? Alltså att endast ett ensamt parti förmår regera med hoppande majoriteter? Varför skulle det vara så? Eller är det just situationen med ensamregerande som kräver att man förmår driva regeringsarbetet på egen hand? Det säger väl i så fall sig självt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Foto: Christine Olsson/TT

Det där frågan om med vem eller vilka Moderaterna skall regera är en ganska central fråga. Är det så att den bollas upp offentligt, och alltså tänks vara föremål för debatt, så är det faktiskt omvärlden till hjälp om det presenteras ett argument för den ståndpunkt som förs fram.

Det finns en borgerlig opposition. Den består av Moderaterna och Kristdemokraterna. Och så finns Sverigedemokraterna som är hjälpligt villiga att agera passivt stöd. Det är ingen ideal sits men det är sådana sitser sällan. Den är i alla händelser bättre än en situation där Ulf Kristersson står i en valdebatt och förklarar att han tänker bilda regering – själv. Och att det nog kommer att gå bra att styra Sverige på de villkoren.

Målet för Moderaterna är självklart inte att gå till val ensamma utan med Kristdemokraterna. Helst utifrån en så genomarbetad och trovärdig gemensam valplattform som möjligt.

Det är ett fritt land och ingen i Muf behöver älska Kristdemokraterna. Men riggar de en sådan här debatt är det i alla fall klädsamt om de talar om varför de inte gör det så att debatten får skärpa. Och det betyder också att de får tåla att höra att deras särdeles känsliga politiska näsa faktiskt är deras sak att hantera och inte ett argument för att Sverige inte skall kunna få en ny regering.

Läs mer

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Moderaterna och deras fältslag

Ledare

Moderaterna och deras fältslag

Problemet är bara att det inte framgår för uppdragsgivarna, svenska folket.

Lycka till, Löfven!

Ledare

Lycka till, Löfven!

Det är de som skall övertygas om att det är nyfascistiskt att vilja ha ett volymmål.

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare

Mörkt eller ljust för SD?

Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.

Ja till kommunval

Ledare

Ja till kommunval

Separata val till kommuner innebär att dessa uppgraderas.