GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Etisk straffskärpning med KD

När Kristdemokraternas lanserar sitt nya kriminalpolitiska handlingsprogram låter det som ett filosofiseminarium.
Ledare • Publicerad 29 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det hänvisas både till personalism och naturrätt. Det är inte alla partier som har så nära mellan ideologi och politik. Kopplingen går via ofullkomlighetstanken: att människor ofta vill väl men inte alltid lyckas att göra det rätta. Därför behövs staten och dess rättsliga institutioner.

Rättvisa är det centrala begreppet i handlingsprogrammet. Skärpta straff ger upprättelse till brottsoffer och ger också gärningsmannen en chans att sona sitt brott. Rättvisa kräver att man kan säga vad som är rätt och fel. Det kan man om man står på naturrättens grund.

När det kommer till den konkreta politiken vill partiet se rejäla förändringar av straffskalor och lagar. För att lösa problemet med stora utredningar och rättegångar där mycket hänger på att bevisa att ett brott begåtts i gängsammanhang vill KD helt enkelt höja maxstraffen för gängtypiska brott ordentligt. Grovt vapenbrott, övergrepp i rättssak, utpressning och ocker är brott som man vill höja ministraffen för. Detta gör att man kan slippa ställa sig frågan om brotten begåtts inom ramen för ett kriminellt nätverk för att kunna döma ut längre straff och därmed hindra fortsatt brottslighet.

Kristdemokraterna vässar överhetens svärd.
Kristdemokraterna vässar överhetens svärd.
Foto: HASSE HOLMBERG / TT

Det är ett riktigt Alexanderhugg i en knut som just nu binder upp mycket stora resurser för polis och åklagare. Polisen har ofta bra koll på de kriminella nätverken, en del är till och med så gamla och väldokumenterade att man kan läsa kapitelböcker om dem. Ändå måste gärningarna varje gång sättas i samband med gängstrukturen för att få till straffskärpning. Höjer man istället straffet för gängtypiska brott minskar arbetet rejält.

Kristdemokraternas filosoferande räcker inte bara till att förklara varför straffen skall skärpas. Man har också sexton konkreta förslag för att förbättra det brottsförebyggande arbetet. Även dessa utgår från personen och dess behov av goda sammanhang. Flera av förslagen handlar om att stärka familjer som vars barn är på väg åt fel håll i livet.

Två viktiga förändringar som banar väg för ett samarbete med Moderaterna är att Kristdemokraterna vill ta bort presumtionen mot fängelsestraff. Idag skall domstolen först se om ett brott kan straffas utan att döma ut fängelsestraff. Tar man bort den presumtionen kommer fler farliga individer hindras från att ha tillgång till potentiella brottsoffer. Kristdemokraterna vill också att villkorlig frigivning faktiskt villkoras och inte är utgångspunkten.

Kriminalvårdens behandlingsprogram skall få tydligare koppling till brottslingens drivkrafter. Ett konkret exempel är att KD vill utreda om kriminalvården skall erbjuda kemisk kastrering av personer som begått grova sexualbrott mot barn.

Människans ansvar för sig själv och sin omgivning är en viktig princip. Kristdemokraternas tydliga straffskärpningar och omstöpning av kriminalpolitiken är ambitiöst men hänvisas alltid till partiets etiska bevekelsegrunder.

Jacob SidenvallSkicka e-post