Annons

Ett farväl till arbetslinjen

Det märks att det är valår när regeringen signalerar att självrisken i sjukförsäkringen ska minskas.
Ledare
Publicerad 25 mars 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Så kallade tillfälliga skattehöjningar brukar permanentas. Men även ”tillfälliga” kostnadsökningar blir allt annat än temporära.

Regeringen låter nu utreda karensavdragets utformning, vilket är lika med ett halvt löfte till de fackliga organisationerna om en ”gynnsam” förändring för stora grupper. När karensavdraget ersatte den tidigare karensdagen sågs det som en stor förändring, men nu ställs krav inom Socialdemokraterna för att helt slopa karensavdraget vid sjukdom.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill sänka självrisken i sjukförsäkringen.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill sänka självrisken i sjukförsäkringen.Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Inga begränsningar av sjukförsäkringen är populära. Kostnadssidan talas det sällan om. Antingen är det arbetsgivarna som får ta notan för korttidsfrånvaron eller så är det skattebetalarna. Karensdagen infördes också för att hålla nere en hög korttidsfrånvaro - och att reglerna har betydelse för hur sjukfrånvaron utvecklas ter sig helt klart.

Under pandemin fanns det starka skäl till att den som stannade hemma med förkylningssymptom inte skulle straffas ekonomiskt. Det finns också en rättviseaspekt mellan yrkesgrupper att ta hänsyn till. I de yrken där hemarbete är vanligt eller där den enskilde själva kan planera sitt arbete kan man jobba hemma en dag vid lättare förkylning utan att förlora något ekonomiskt. Den möjligheten saknar undersköterskan i i hemtjänsten, pedagogen i förskolan eller svetsaren i industrin. Det finns rättviseaspekter att ta hänsyn till, samtidigt som systemet måste ha någon form av kostnadsspärr i form av självrisk.

Slående är dock att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi inte talar om finansieringen när gynnsammare sjuklöneregler ventileras. När regeringen meddelade att anslaget till försvaret ska upp till två procent av BNP omnämndes omgående en ”beredskapsskatt” som finansieringskälla.

”Sammantaget alltså en väg bort från arbetslinjen. Förmånligare regler vid den första sjuklönedagen och samtidigt en högre beskattning på arbete.”

Sammantaget alltså en väg bort från arbetslinjen. Förmånligare regler vid den första sjuklönedagen och samtidigt en högre beskattning på arbete.

Det är helheten i riktningen av regeringspolitik när det gäller ”arbetslinjen” som är ett större problem än de enskilda delarna. Kommer de ”tillfälliga” förändringarna av A-kassan också att permanentas inför höstens val?

Det är som när det gäller pensionerna, där respektavståndet, skillnaden i pension mellan dem som arbetat och dem som arbetat mindre avtar med det garantitillägg som socialförsäkringsministern nu vill driva igenom.

Samtidigt som Shekarabi presenterade direktiven till utredningen framkommer uppgifter om att hans statssekreterare utövat informella påtryckningar på pensionsmyndighetens ordförande, vänsterpartisten Ingrid Burman, om myndighetens remissvar till regeringen om just garantitillägget.

Myndighetsledningen avstyrkande av hela förslaget ströks av styrelsen, vilket är mycket ovanligt. Det meddelas också att förslaget inte ska sändas till Lagrådet för granskning vilket är den gängse rutinen.

Arbetslinjen monteras ned och det genomförs med allt mer kreativa och politiskt mindre acceptabla metoder.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons