Ett vettigt alternativ för Alvesta
Borgensavgiften i Alvesta är 0,5 procent och den är något högre än snittet i Sverige - fast då ska man veta att många kommuner inte lever upp till lagens krav på att inte gynna de allmännyttiga bolagen som numera ska driva på affärsmässig grund.
Det är självklart att ägare inte får plundra bolag. Till helhetsbilden hör dock enligt Boverkets rapport Värdeöverföringar från allmännyttiga bostadsbolag för räkenskapsåret 2011 som nyligen utkom att Alvesta kommun fått något mindre i vinst än vad kommunen enligt lagens anda hade möjlighet att ta ut, 693 000 kronor mot 893 000 kronor.
Men i denna debatt har också Hyresgästföreningen använt något ovanliga metoder. Man gav sitt stöd till en process där beslutet i fullmäktige om borgensavgift överklagades till förvaltningsrätten. Då bör man vara medveten om att det kommunala självstyret är starkt i denna fråga. Omfattande värdeöverföringar är otillåtna enligt Boverkets tolkning av lagen, men någon sanktion drabbar inte kommuner som inte följer begränsningarna.
Det stora problemet i Alvesta är att konflikter och debatter avlöser varandra som skymmer framtidsfrågor. Bostadspolitiken är ett exempel. Medan Växjö, en kvart österut längs en rejält upprustad riksväg eller med tio korta tågminuter, år efter år expanderar har Alvesta stått stilla eller backat. Alvesta har inte lyckats att utnyttja potentialen i att regioncentrat vuxit, trots att det inte är någon väsentligt längre resväg i tid räknat från Alvesta till Växjö centrum än från residensstatens yttersta villakvarter. Idag pendlar 2600 från Alvesta till Växjö. Det kunde vara fler.
I Länsstyrelsens Bostadsmarknadsanalys för 2011 tillhör Alvesta en av kommunerna i länet som får hård kritik för att den inte genomfört några riktlinjer för bostadsförsörjningen. Låt vara att kommunledning och den röriga majoriteten inte behöver vara sömnlös för allt vad Länsstyrelsen skriver. Den vill också se sanktioner mot kommuner som inte lever upp till lagen - och den vill att regionförbundet ska få en tydligare roll i planeringen. Makt ska flyttas från väljare till jurister. Makt ska flyttas från kommun till region. Regionaliseringen blir därmed inte bara en decentralisering utan också en centralisering.
Alvesta är till sin geografi en kommun där centralorten ligger nära stora Växjö medan platser som Sköldsta, Grimslöv och Torpsbruk har en egen identitet. Stad-land dimensionen finns inte bara i relation med Växjö utan också inom kommunen. Det påverkar naturligtvis den latenta diskussionen om en sammanslagning Växjö och Alvesta. Den parlamentariska röran i kommunen skjuter också en debatt om sammanslagningens för- och nackdelar på framtiden. Förloras i demokrati vad man vinner i effektivitet? Vad händer med det lokala styret i storkommunen? Samtidigt: vattenlösningen för kommunerna är gemensam. Det pågår samtal om fjärrvärmesammanslagning. Räddningstjänsten drivs i ett gemensamt kommunalförbund. Bredbandsnätet knyts ihop i ett bolag.
Ett vore dock säkert. I en storkommun hade också attraktiv mark i Alvesta setts som en resurs; för hyresrätter, ägarlägenheter och villor. Om Alvestapolitikerna ska lägga storkommunstanken åt sidan får de första visa att expansionen kan ske utan fusionen med grannen i öster.