EU behöver granskning
Så sent som i vintras genomförde belgisk polis tillslag på sexton olika platser i Bryssel. Måltavlan var framför allt en socialdemokratisk tidigare EU-parlamentariker från Italien. Mer uppmärksammat var gripandet av partigrupps-kollegan Eva Kaili från Grekland, som nyligen återfick friheten och sin post i parlamentet. De hade blivit Qatars stora förespråkare i EU och hade enligt anklagelseakten fått bra betalt för det.
Korruption är ett betydande problem i Europa. Såväl inom unionens institutioner som dess medlemsländer. En ny rapport från fackligt finansierade tankesmedjan Arena Idé belyser hur produktiviteten i Europa har hämmats av både bristande förvaltning och korruption. Det senare är kanske främst en kulturellt grundad företeelse, men det är offentliga institutioner som tyglar den och begränsar dess effekter.
Rapporten, författad av LO:s tidigare chefsekonom Dan Andersson, ger en överblick av vad som kallas institutionell ekonomi, en teoribildning som framhåller hur regler och normer formar samhället och bidrar till ekonomisk tillväxt. Forskning på området visar hur välståndet inom den fria marknaden inte är något självklarhet utan behöver sättas i relation till hur välfungerande offentlig förvaltning är.
En som gjort mycket inom detta område är den svenska statsvetaren Bo Rothstein som genom sin forskning har visat hur korruption är ett betydande hinder för ekonomisk tillväxt. Det kan också kopplas till försämring av medborgares liv och hälsa.
En slutsats som kan dras är att utvecklingen inom unionen som helhet har bromsats på grund av bristande arbete mot korruption. Men det är också värt att rikta blicken österut. Inte minst efter en fortsatt utvidgning av unionen och påbörjade diskussioner om att ansluta även Ukraina i framtiden.
Problemen med korruption och bristande tillväxt har inte blivit nämnvärt bättre för de relativt underutvecklade länderna och regionerna i östra och södra Europa på senare år. Om något har migrationen av unga och högutbildade från öst till väst gjort arbetet med att öka produktiviteten blivit svårare.
En korruptionskultur biter sig fast och offentlig förvaltning med sargat anseende står kvar utan riktigt ansvarsutkrävande. Sverige kan göra mer mot korruption på hemmaplan. Men som en del av den gemensamma marknaden och som beroende av EU:s lagstiftning behöver Sverige också kräva mer av EU och dess medlemmar.
En dålig ekonomisk utveckling i andra medlemsländer skadar även Sverige. Beslut från Bryssel som påverkats av korruption får också långtgående konsekvenser. Sverige och EU måste således prioritera granskning och antikorruptionsarbete som medel för att gynna ekonomisk tillväxt.
Om Europa ska gynnas av teknologisk utveckling och hävda sig i konkurrens mot ekonomiska giganter som USA och Kina måste offentliga institutioner vara rena från korruption och ha offentlighetens förtroende. Som det ser ut i EU idag finns det mycket arbete som återstår att göra.