EU får smaka på sin egen medicin

Vid årsskiftet kommer Norge att chockhöja tullen på bland annat ost och kött i syfte att skydda det norska jordbruket och den inhemska ekonomin.
Ledare • Publicerad 3 december 2012

Det är inte första gången Norge försöker skydda den inhemska produktionen av mejeriprodukter. Förra hösten ledde de höga tullarna på smör till stor brist. Flera gånger i år har Norge låtit sänka den orimligt höga tullen på import av smör till följd av ny brist. Rubrikerna om de svenskar som innan jul förra året åkte fast för smörsmuggling i Norge påminde om ett aprilskämt i december. Men den snedvridna marknaden till följd av de politiska besluten hade tvingat fram en sådan realitet.

Trots det innehåller den nya norska budgeten tullhöjningar på flera hundra procent på varor som konkurrerar med det norska jordbruket. Tullen för hårdost blir 277 procent av värdet. Däremot har bland annat västerbottenost och parmesan godtyckligt undantagits de höjda tullarna. På kött blir tullen ännu högre, så mycket som uppemot 429 procent.

För svensk mejeri- och köttindustri som exporterar till grannlandet i väster kan höjningen komma att bli förödande. Omkring 700 mejerirelaterade jobb beräknas försvinna i Sverige till följd av den norska politiken. Även EU har upprörts över beslutet och har hotat med att ta till rättsliga åtgärder. Med tanke på unionens jordbrukspolitik som subventionerar europeiskt jordbruk, och försvårar möjligheten för många länder i bland annat Afrika att exportera sina varor, är det en aning ironiskt att kritiken mot Norge kommer från Bryssel.

Alldeles oavsett är det allvarligt. Norge är inte medlem i EU, men drar fördelar av den inre marknaden genom EES-avtalet. Visserligen har just jordbruksprodukter undantagits i avtalet, vilket i sig är anmärkningsvärt, men det finns skrivelser om att arbeta för ytterligare liberalisering av handeln mellan länder. EU-tjänstemän ser över om tullhöjningen kan ses som ett brott mot den klausulen i avtalet, för att komma åt beslutet på rättslig väg.

Det norska russinplockandet av frihandeln i EU är oacceptabelt och leder inte heller framåt. ”Den typen av protektionistiska åtgärder brukar aldrig gynna den utveckling som jag vet att norrmännen vill ha, likväl som alla andra länder”, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till Ekot apropå höjningen av tullarna.

Norges agerande bör emellertid ses som en väckarklocka för EU, som å sin sida behöver vakna upp från drömmen om att det subventionerade jordbruket skulle gynna ekonomin. För i slutändan leder inte protektionistiska åtgärder till en stärkt ekonomi – varken i Norge eller i EU.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.