Europas gryende klimatterrorism

Man behöver inte återkalla bilden av en badande Anita Ekberg för att hålla Fontana di Trevi för en av världens vackraste och mest glädjefyllda skapelser. Ett besök vid fontänen är ett måste för varje även vagt romantikanstucken Romturist. Men nu är det slut med det för åtminstone ett tag framåt. Fontana di Trevi är bokstavligen nedsvärtad.
Ledare • Publicerad 24 maj 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

För några dagar sedan ställde sig ett tiotal klimataktivister från organisationen ”Ultima generazione” i fontänen och hällde ut flytande träkol i vattnet. Detta under skrik som ”vårt land dör” och banderoller riktade mot fossila energislag.

Ungdomarna – för det är i princip det det är fråga om – fördes bort av polis under förbipasserandes förbannelser. Men skadan var gjord. Den svarta sörjan har eventuellt åsamkat skador på de vita stenarnas ytskikt och Roms borgmästare säger att allt vatten måste bytas ut. Det är trehundratusen liter som skall forslas i väg och det kommer att bli en dyr historia.

Och i går genomförde tysk polis en razzia på femton platser runt om i landet riktade mot företrädare för aktivistgruppen ”Letze Generation”. Det är alltså åtminstone samma namn som den italienska gruppen (den sista generationen) även om organisatoriska kopplingar är suddiga i det här läget.

Foto: Andreas Hillergren

Letze Generation har hittills ganska framgångsrikt bedrivit utpressning i flera tyska städer. Det vill säga man har förmått enskilda borgmästare att böja sig för gruppens krav mot att staden i fråga slipper ”aktioner” mot trafik och infrastruktur. Men nu verkar till slut tyska myndigheter ha tröttnat. Nu utreds enligt uppgift om gruppen skall klassas som en kriminell sammanslutning. I skrivande stund är sju personer direkt misstänkta.

”Oaktat om det beror på dessa gruppers frändskap med miljöpartier eller inte, europeiska myndigheter har varit häpnadsväckande handfallna inför utvecklingen.”

Det är sannerligen inte en dag för tidigt. Man måste vara blind för att inte se embryot till en ny form av europeisk terrorism. Hittills har vi sett ovärderliga konstverk skadas och bilvägar blockeras. Men Letze Generation har även haft ögonen på oljeledningar.

Oaktat om det beror på dessa gruppers frändskap med miljöpartier eller inte, europeiska myndigheter har varit häpnadsväckande handfallna inför utvecklingen. Bara häromdagen spreds en video från en klimataktivistisk vägblockad i Storbritannien där poliser stod och lamt tittade på – tills en frustrerad bilist klev ur och började fösa bort demonstranter. Då ingrep polisen snabbt och resolut och mannen beslogs med handbojor och fördes bort.

Problemet med klimataktivister är inte att de är mer passionerade än andra, det är inte därför de blir alltmer aggressiva och hänsynslösa. Problemet är att de är vana vid att bli behandlade med silkesvantar.

Fredrik HaageSkicka e-post