Annons

Exit Baylan

Efter förlustval eller i samband med skiften på ordförandeposten brukar partisekreteraren avgå. Så sett var frågan inte om utan när Ibrahim Baylan skulle kasta in handduken som partisekreterare för socialdemokraterna.
Ledare • Publicerad 6 mars 2011

När beskedet om avgången kom i går kväll påstod emellertid Baylan själv att beslutet fattats redan under julhögtiden. Det ter sig som en efterhandskonstruktion med tanke på att han själv något motsägelsefullt konstaterar att avgången öppnar för en kvinna på posten. Det betyder givet det socialdemokratiska kvoteringstänkandet att den partiledare som under veckan ska föreslås är en man.

Baylans avgång så nära inpå kongressen ska därför ses som en del av ett gigantiskt pusselläggande där valberedningen har bitar märkta med kön, fraktionstillhörighet, landsdel och fackförbundsengagemang som ska passa med varandra.

Trots tidigare krav på bred avgång är det bara Sahlin och Baylan som hoppat av. Det brukar heta att rörelsens bästa ska sättas före den individuella karriären, men ohörsamheten inför avgångskraven har tydligen också försvårat valberedningens arbete. Humor och framtidstro saknas dock inte hos Baylan. I går sa han att "manegen är krattad" för näste S-ledare. Med tanke på att en (omdiskuterad) riksdagsledamot för samma parti i går talade om sovjetmetoder i partildardiskussionen tycks det milt uttryckt vara veckans överdrift.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons