Få gängen av planen
I en ny rapport visar polisen hur den organiserade brottsligheten tar mark inom idrottsrörelsen. Det har tidigare varnats om att den kan bli rekryteringsyta för gängen. Rapporten fokuserar dock på om hur korruption blivit ett växande problem.
Den kriminella ekonomin och fotbollsvärlden växer samman. Kriminella skaffar sig inflyttande inom fotbollen på både låg och hög nivå. Polisen varnar för infiltration av klubbar och turneringar, men också för att det blivit allt vanligare för spelarnas fotbollsagenter att ha gängkopplingar.
Olicensierade fotbollsagenter med koppling till organiserad brottslighet gör numera ekonomisk vinning på sporten. Bra spelare blir som vilken investering som helst, eller snarare som verksamheter som tvättar pengar åt den organiserade brottsligheten.
Det krävs sedan 2018 att fotbollsagenter registreras hos Svenska Fotbollsförbundet. Men detta har knappat fått situationen under kontroll. Oseriösa aktörer kontrollerar och kringgår kraven enligt Polisen. Vilket i längden gör att allt fler spelare står i kontakt med brottsnätverk.
Matchfixning har tidigare bedömts vara obefintlig i svensk fotboll. Men nu finns det stora pengar att tjäna på spelmarknaden och kriminella upplägg har bekräftats. Brottsligheten och fuskandet sätter reglerna ur spel och gör resten av sporten till offer för ekonomiskt utnyttjande.
Det är i grunden en form av korruption. Pengarna i systemet drar till sig kriminella som flugor. Vilket i sig ökar risken för annan typ av brottslighet. Utpressning och våld riskerar då att bli maktmedel vid sidan av mutor och ”legala” pengar för att styra sporten i fel riktning. Kriminella nätverk som annars är kopplad narkotikahandeln och vapenvåldet börjar överlappa med idrottskorruptionen.
”Seriösa ledare och verksamheter behöver larma när problem eller misstankar om korruption förekommer.”
System med licenser och register är ett rättsligt försök att rätta till ett kulturproblem. När korruption börjar sprida sig är det för sent att förlita sig på den typen av lösningar. Redan etablerade aktörer behöver synas och krav på ökad transparens behövs införas. Det gäller såväl för sporten som för spelmarknaden.
Fotbollssverige, klubbarna och föreningarna är positiva krafter i samhället. Inte minst för att ge alternativ till utanförskapet i utsatta områden. Men de är också sårbara.Även andra idrotter behöver vara vaksamma för utvecklingen. Men problemen är redan etablerade inom fotbollen och fortsätter att växa i omfattning.
Seriösa ledare och verksamheter behöver larma när problem eller misstankar om korruption förekommer. Annars kommer tystnadskultur göra att sporten ruttnar inifrån och kontrollen hamnar i händerna på kriminella.