GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjepolitiken är mer politik än familj

Familjepolitiken förs i strid med familjernas värderingar.
Ledare • Publicerad onsdag 06:00 • Uppdaterad onsdag 09:15
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Familjen är bland det absolut viktigaste för det svenska folket. Hos Socialdemokraterna lämnar däremot familjepolitiken en hel del att önska. Partiet pratar i dagsläget allt för sällan om familjen såvida det inte rör nya bidragsformer av valfläskskaraktär eller fler pekpinnar i familjens valfrihet och vardag. Detta är ett underbetyg.

Vill bestämma själva.
Vill bestämma själva.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna har exempelvis med stor iver hållit fast vid vad de kallar ”familjeveckan”. Förslaget innebär alltså att föräldrar kan få sex dagar med sextio procents lön för att vara hemma med barn mellan fyra till sexton år. Förslaget rör sig alltså inte ens om en hel vecka. Dessutom kommer den till ett dyrköpt pris av 3,5 miljarder kronor. Finansminister Magdalena Andersson beskriver förslaget som bland annat en ”frihetsreform”. Det är ironiskt med tanke på att partiet på övriga områden i familjepolitiken inte har en så frihetlig inställning.

Man kan exempelvis nämna att Socialdemokraterna är av åsikten att föräldraförsäkringen skall kvoteras ytterligare, något som markant inskränker den möjlighet föräldrarna skulle ha att fördela dagarna mellan sig. Detta förslag driver partiet trots att åttio procent av svenska folket i en mätning från 2018 motsatte sig mer kvotering. Men Socialdemokraterna vill alltså trots det ha en individualisering. Detta skulle märkbart begränsa familjernas egna frihet på området.

När regeringens utredare förra året föreslog nyetableringsstopp för dagmammor, sköt en majoritet bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna omgående ned förslaget av förklarliga skäl. Socialdemokraterna ville däremot vänta tills remissinstanserna yttrat sig. Man kan också lyfta att flera socialdemokratiska riksdagsledamöter 2020 motionerade om obligatorisk förskola från två års ålder. Allt detta skvallrar om en stundtals väldigt oroväckande inställning till familjernas frihet och valfrihetsmöjligheter. Staten skall hjälpa och underlätta för familjerna vid behov, inte diktera deras liv och vardag i så stor utsträckning.

”Det är också anmärkningsvärt hur sällan ledande socialdemokrater pratar om familjens betydelse”

Det är också anmärkningsvärt hur sällan ledande socialdemokrater pratar om familjens betydelse eller familjen överlag såvida det inte rör just socialförsäkringssystem, fler pekpinnar eller dyra familjeveckor. Det är synd. Hela 97 procent av svenskarna anser att familjen har en helt avgörande eller ganska stor inverkan på deras tillfredsställelse med livet. Det bör vara en fråga som får stå mer i centrum, i synnerhet för ett regeringsbärande parti. Familjerna är en av samhällets absolut viktigaste gemenskaper. Trygga familjer är inte bara nyttiga för individen, utan för hela samhället.

Familjens betydelse kan helt enkelt inte underskattas eller underdiskuteras. Inte heller kan man anse sig ha tillräckligt god familjepolitik bara man presenterar fler saftiga bidrag eller vill diktera mer av hur svenska familjer skall utforma sina liv. På denna front borde Socialdemokraterna helt enkelt ta och omvärdera sin politik och inställning. För just nu håller deras familjepolitik helt enkelt inte måttet.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.