GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fanflykt eller granskning?

Högre utbildning och forskning är som en egen värld. I äldre tider levde studenter efter egna lagar och regler. Skillnad mellan livet på campus och samhället i övrigt är idag mindre, men det är fortfarande givet att den akademiska sfären har sina grindvakter. Det som skall skydda forskningens integritet riskerar dock att stympa den.
Ledare • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Forskaren Johan Gärdebo beskriver i en kulturartikel i Aftonbladet (11/1) hur han är en del av ett forskningsprojekt på Linköpings universitet. Forskningen handlar om att studera hur människor på gamla industriorter ser på förändringarna som sker i samhället apropå klimatförändringar och politiken kring det.

”Det är inte att sätta osanningar på prov utan snarare ett exempel på intellektuell lättja.”

Projektet organiseras vid Seed Box, en forskningsmiljö vid Linköpings universitet, där olika infallsvinklar välkomnas, både från olika forskningsfält men även från röster utifrån. Genom ett mentorskapsprogram fick Gärdebo möjlighet att bjuda in personer som skulle diskutera hans forskning och ge sina perspektiv. Det kan vara sådana som aktivister, konstnärer eller andra som kan berika forskarens förståelse av problemet som studeras.

Ett av namnen som Gärdebo förslog var debattören Malcolm Kyeyune. Som har kritiserat klimataktivism för att vara ett medel för en viss grupps statussökande och materiella egenintresse. Detta menade Gärdebo är en analys som är i linje med det han hör på industriorterna. Men att Kyeyune anses vara höger är tillräckligt för att projektets ledning skulle neka all form av medverkan från honom, då det strider mot värdegrunden.

Istället föreslogs Andreas Malm, en person som i offentligheten förespråkar terrorism för att skynda på klimatomställningen. Något som de flesta nog anser är ett större brott mot god ton än att påstå aktivister för att vara självförhärligande och bidragssökande.

Både Kyeyune och Malm borde i ett fritt samtal få uttrycka sina åsikter. Men att det i en akademisk miljö är den förstnämnda som stängs ute är minst sagt beklämmande för synen på fritt kunskapssökande i Sverige.

Forskningens grundpremiss är att kunskapssökande sätts främst. Om det begränsas av andra intressen som politiska eller ekonomiska mål blir visserligen inte resultaten värdelösa, även bra forskning kan komma av snävt definierade uppdrag. Men om den underliggande forskningskulturen begränsar vad som får studeras eller vem man får samarbeta med sker ett systematisk undergrävande av resultaten som produceras.

Särskilt i humaniora och samhällsforskning finns risken att förståelsen av samhället förvanskas och förvrids om forskningens ingångsvärden inte välkomnar alla perspektiv. De skall utsättas för akademisk granskning, men att lyssna och diskutera är första steget. Inget borde tas emot okritisk, men det får inte slå över till att man drar öron åt sig och försöker förbigå delar av samhället med tystnad.

Det är inte att sätta osanningar på prov utan snarare ett exempel på intellektuell lättja. Tystnaden rimmar illa med forskningens och den högre utbildningens uppdrag som en sfär för kunskapssökande. Det kan rent av ses som akademisk fanflykt.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.