unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Farligt tomrum

Det är mycket bra att kommunen undersöker konsekvenserna av ett flyttat lasarett.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vad händer med en stad om sextusenfemhundra människor inte längre har ärenden i stadskärnan? Den frågan har aktualiserats av Region Kronobergs plan på att bygga nytt lasarett i Räppe. Stadskärnor har visat sig vara känsligare än man trott. Globalisering och digitalisering är trender som förändrar många delar av vårt samhälle, och även hur vi använder den byggda miljön runt oss.

Klimatomställningen är ytterligare en kraft som redan börjat påverka våra rörelsemönster. Nätshopping och hemleveranser av matvaror innebär ett minskat behov av lastkapacitet under kortare resor. Men cykelns och elcykelns ökade användning borde också innebära att behovet av att ha saker nära ökar. Stadskärnor borde ha en framtid.

Men Växjö och många andra medelstora städer är mitt uppe i en tuff omställning. Butiker och handel är på väg bort från stadskärnorna. Köpcentra (som också har det svårt i konkurrensen från näthandeln) och digitala alternativ är svåra att konkurrera med. Gym, kaféer och restauranger är de verksamheter som fyllt i tomrummen som lämnats av att flera butiker stängt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Sjukhus är hela små ekosystem som ger livsbetingelser för en rad olika existenser, och inte bara inom ramen för sjukvårdsuppdraget. Om det dagligen är drygt sextusen personer som rör sig ut och in på sjukhuset så kommer dess flytt helt klart påverka staden. I politiken på riksnivå har man fattat beslut om att utlokalisera myndigheter från Stockholm. Det är ett sätt att med statliga pengar stimulera olika delar av landet. Växjö fick för ett par år sedan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det handlade om ungefär åttiofem heltidstjänster för högutbildade som utan konjunkturkänslighet landade mitt i staden. Kommunekonomer lär utan större svårighet kunna räkna på hur mycket något sådant är värt.

Foto: Per Jodenius

Så Räppe lär liva upp när lasarettet väl kommer på plats. Vad som händer med Växjös stadskärna är mindre förutsägbart, och det är mycket angeläget att det blågröna styret försöker få klarhet i det. Som man också konstaterar är det kommunen som har planmonopolet därför makten över vilka permanenta åtgärder som görs.

Växjö har redan en liten stadskärna, andelen av befolkningen som bor där är bara mellan tio och tjugo procent. Desto fler rör sig där på grund av arbete och ärenden. Men som man sett i många amerikanska städer finns en risk i att ha en låg andel boende i stadskärnan. Kvarter som på dagtid präglas av glimrande skyskrapor och stimulerande lunchmöten kan bli öde och enormt otrygga på natten. Det behövs balans för att miljöer skall upplevas som levande och för att resurser skall hålla i längden.

Känsligare stadskärnor i digitaliseringens och globaliseringens spår kommer att påverkas mer av det tomrum som flytten av en stor verksamhet innebär. Kommunens undersökning och den strategi som den kan mynna ut i lär bli avgörande för hur staden utvecklas.

Läs mer

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

Höstbudgeten

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

”Det är ett tydligt mångmiljonregn över Kronoberg”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om höstbudgeten gällande vårt län. ”Det är en spretig budget”, säger riksdagsledamot Katarina Brännström (M).

Ofarlig knöl visade sig vara cancer – tre år senare

Lex Maria

Ofarlig knöl visade sig vara cancer – tre år senare

En förändring i ena bröstet hos en patient bedömdes 2016 vara godartad. Tre år senare var beskedet ett annat.

Växjös kommunalråd om klansamhället: ”Vi behöver bygga upp tillit och förtroende”

Anna Tenje (M)

Växjös kommunalråd om klansamhället: ”Vi behöver bygga upp tillit och förtroende”

Nu ska politiker och tjänstemän i Växjö få veta hur ett klansamhälle fungerar. Och vad de kan göra bättre för att främja integrationen.

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Region Kronoberg

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Under helgen har tre covid-patienter fått lämna länets sjukhus.

Rörelse planerar ny klimatstrejk i Växjö

Fridays for future

Rörelse planerar ny klimatstrejk i Växjö

Skolstrejk-rörelsen Fridays for future ska nu genomföra sin första globala klimatstrejk sedan coronapandemin startade.

Dennis Rasmussen.

Sport

Uppgifter: Lakers förre guldhjälte jagas av Rögle

Lakers tidigare guldhjälte uppvaktas av Skåneklubben.