Annons

Fasaden inte allt

Sveriges Arkitekter svarar ledarsidan om klassiskt kriterium i Upplands Väsby.
Replik • Publicerad 18 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jacob Sidenvall ifrågasätter hur lösningsinriktad Sveriges Arkitekter är i måndagens ledare. Väldigt mycket, svarar jag som representerar ett förbund med nära 14 000 kreativa och problemlösningsfokuserade medlemmar, med en gedigen utbildning och specialistkunskaper inom inrednings-, landskaps- och byggnadsarkitektur samt planering. Det är en kår som ser arkitektur som en helhet där estetik, hållbarhet, ekonomi och hänsyn till omgivningen alla är nödvändiga delar som behövs i framväxten av nya områden. Och som gärna jobbar ihop både med ledarskribenter och andra intresserade för att få en så bra byggd miljö som möjligt.

Foto: UN Photo / HAND OUT

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation som jobbar för bästa möjliga villkor för våra medlemmar. Förbundet intar inga ståndpunkter i fråga om stil och utformning – vi kan och vill inte försöka påverka hur våra medlemmar ska utforma något de gör på uppdrag av en beställare. Utnämningen till smakdomare blir därför orimlig, särskilt av sådana som själva ensidigt förespråkar en stil.

Annons

I fråga om markanvisningstävlingen i Upplands-Väsby vill kommunstyrelsen diktera i vilken stil privata byggherrar ska utforma sina hus i. Det tycker vi att de, som ansvarar för och betalar bygget, ska bestämma själva – i samarbete med sina arkitekter – utan politiska påbud. Av kommunens 45 500 invånare svarade 580 frivilliga på en webbenkät om i vilken stil husen ska byggas. Det kan inte sägas vara representativt eller ett uttryck för folkviljan i Upplands-Väsby.

Vi är överens om problemet men inte om lösningen. Mycket av det som byggs idag lider av brist på omsorg, tid och pengar, vilket gör att det saknar de kvaliteter som finns i äldre märkesbyggnader. Det är lätt att tro att det är en fråga om stil men handlar istället om hantverket, hur vi bygger – med dagens klimatkrav, dagsljuskrav, tillgänglighetsregler, byggelement, skala etc. En byggnad är så mycket mer än vad fasaden visar. Det handlar om skönhet så klart men också om hållbarhet och funktion. Arkitektur blir bäst när den utformas för den specifika platsen och utifrån de boendes och verksammas behov. Då kan den hålla och uppskattas under lång tid.

Elisabet Elfström, tf förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter och landskapsarkitekt LAR/MSA

Foto: Peter Phillips

Svar: Angående de styrande i Upplands Väsby så blir invändningen lite märklig. Politiken har ju dikterat villkoren för byggande och konst i alla tider. Från 1900-talet har arkitekturen dessutom varit ett mycket effektivt verktyg i deras formande hand. Det modernistiska paradigmet har idag som väl är tappat sina totalitära anspråk och lever kvar av slentrian, varför inte uppmuntra till nya idéer?

Ett vanligt missförstånd är att de som efterfrågar vissa stilideal/fasader skulle göra det på bekostnad av i övrigt välarbetad arkitektur. Utsmyckningar och referenser till kulturella uttryck är ett idag nästan outforskat område samtidigt som det kan bidra till en estetisk hållbarhet som förankrar byggen under lång tid.

Denna diskussion är dock i stort sett bara teoretisk just på grund av det Elisabet Elfström påpekar: Byggregler, brist på omsorg och pengar leder till att arkitekturen som kulturuttryck är svältfödd. Låt oss hoppas och tro att Sveriges Arkitekter verkar för att ändra på detta.

Ledarredaktionen

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons