GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fel kaliber på ministern

Energiministerns fria förhållande till fakta legitimerar det destruktiva samtalet.
Ledare • Publicerad 19 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Energiminister Khashayar Farmanbar har placerat sig själv i blåsväder. Anledningen till det är också det alltför krampaktiga greppet om vindkraften. Hade han inte laserat hårda klappar tillsammans med Annika Strandhäll för att ta bort kommunernas veto-rätt vid vindkraftsetableringar hade han kanske kunnat ta till sig den rapport som Sveriges Radios kaliberredaktion byggt sitt avsnitt ”Elchocken och ministerns omöjliga löften” på.

I avsnittet försöker journalisten söka rätt på energiministerns källor. Först hänvisade ministerns pressekreterare till en rapport från Sweco som Fortum skulle ha beställt, men den finns inte. Det dokument som Fortum hade handlade om något helt annat. Sedan hänvisade han till en annan rapport, men inte heller den rapporten existerade. Allt slutar med att pressekreteraren pekar på en debattartikel som skall ha innehållit de uppgifter som ministern använder för sin argumentation.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) kan inte hitta på källor i avgörande frågor.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) kan inte hitta på källor i avgörande frågor.Foto: Christine Olsson/TT

Det är svagt. Politiker har stor frihet när det kommer till att formulera visioner för hur verkligheten bör se ut, till och med när det kommer till att tolka händelser med sin ideologiska övertygelse som ljuspunkt. Men nu gällde saken rena faktauppgifter som tagits fram i en rapport: antingen har politiska beslut påverkat så att Ringhals stängde i förtid eller så har det inte skett. Antingen har stängningen påverkat elpriserna eller så har den inte det.

En minister som ignorerar fakta kommer inte att fatta goda beslut. En som slingrar sig och försöker dölja sin okunskap genom att hänvisa till påhittade rapporter bör fundera på om det inte finns annat att göra. Ministerposter växer inte på träd och skall inte vara förläningar, en minister som inte jobbar hårt sviker sitt mandat. För det handlade inte om att Farmanbar mindes fel källa till de utsagor han gjorde, de rapporter han viftat med i debatten existerar inte.

Det som står på spel är svensk elförsörjning. Vindkraften kommer att byggas ut kraftigt om regeringen och energiministern får som de vill. Samtidigt är det förutsägbar el som saknas i Götaland. Bygger man enormt många vindkraftverk på olika platser minskar sannolikheten för att vindstilla dagar förstör för elintensiva företag. Om några år får man kanske till lagring som jämnar ut det ännu mer. Men kärnkraften tar vid normal funktion garanterat bort problemen, det finns redan anvisade platser för reaktorer (där de nu avstängda ligger) och man slipper köra över kommuner.

Det är dock värdefullt att inför valrörelsen veta att ”man kan ha olika bild av verkligheten” som energiministern svarade när han konfronterades med faktum att nedstängningen av Ringhals reaktorer påverkades av regeringens hastigt påkomna effektskatt 2015. Många kämpar idag för att minska antalet skilda världsbilder och dessutom minska skillnaderna mellan de som finns. Energiministern ger med sitt uttalande och agerande grönt ljus till dem som för länge sedan lämnat det konstruktiva samtalet bakom sig.

Jacob SidenvallSkicka e-post