unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Följ Jönköping

Det var väntat och välkommet när Jönköpings kommun beslutade om en lokal stadga som förbjuder exploatering av jordbruksmark.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är dock att den antagna stadgan har nästan samma formulering av skyddet som det som redan finns i Miljöbalken. Där tillåts bebyggelse på jordbruksmark om det finns väsentliga samhällsintressen och annan mark saknas.

Jönköpings kommun kommer också att genomföra de byggen som redan planerats på jordbruksmark. Därmed är det aviserade stoppet mer av en inbromsning. Visst vore det onödigt att avbryta planer som redan fått godkänt, men med tanke på Jönköpings byggtakt hittills vore det inte orimligt att faktiskt låta exploateringen avstanna snabbare: på länsnivå är det bara i de stora slättlandskapen som det skett större exploatering av jordbruksmark sedan millennieskiftet. Där beror det delvis på att man inte har annan mark att tillgå.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Kommuner gillar att bygga. Det är inte svårare än så. Den som har en idé med någorlunda verklighetsförankring kan ofta räkna med stöd för planerna. Miljöbalken skyddar som sagt redan jordbruksmark från exploatering, men vad som räknas som ”väsentliga samhällsintressen” är fortfarande en tolkningsfråga.

Branschorganisationen Byggföretagen ser problem med Jönköpings tilltag: byggen kan bli dyrare och planeringen mer tidskrävande. Dessutom vill man se enhetliga regler över hela landet. Sådana finns ju i Miljöbalken, men de är som sagt tolkningsbara. Det finns också en poäng just i att skydd av mark gör byggen dyrare. Jordbruksmark kräver mindre markberedning än skogspartier när man skall bygga. Tidigare generationer har konsekvent ansträngt sig för att placera hus så att den viktiga jordbruksmarken bevaras i möjligaste mån. Dagens maskinparker, och framtida krav på matförsörjning, gör att vi i dag bör undvika minsta motståndets lag.

Kommuner med hög andel jordbruksmark kommer inte kunna genomföra samma restriktioner som Jönköping trots att det är där frågan är som viktigast. I delar av Skåne går det knappt att sätta ut en brevlåda utan att ta extremt värdefull jordbruksmark i anspråk. Men man får nog försöka se det som ett angenämt problem och göra sitt yttersta för att hitta hållbara lösningar.

Jordbruksmark är värdefull, men behöver värderas högre. I ett globalt perspektiv sker stora exploateringar för att förbereda för ökad matproduktion. Inte sällan är det värdefulla biotoper som stryker med för att andra länder skall närma sig det jordbruk som redan är på plats i Sverige. En fråga som berör denna problematik är att svensk matproduktion huvudsakligen försörjer den inhemska marknaden. Det är både en styrka (särskilt i pandemins spår) men innebär också att vi hade kunnat göra mer för att bidra till världsförsörjningen av mat.

Låt oss hoppas att fler följer Jönköpings exempel och slår vakt om underskattade värden på hemmaplan.