Annons

För många mördare i samhället

Efter en bisarr avslutning på förra veckan är fyra personer döda, flera skadade i ett antal skottlossningar, knivdåd och vansinneskörningar.
Ledare • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dådet i Stockholmsorten Farsta Centrum är förstås mest iögonfallande, tjugoen skott avlossades mot en femtonåring som avled. Ytterligare en av de tre skadade har nu dött på sjukhuset trots intensivvårdens insatser. Rikspolischefen Anders Thornberg lät på måndagen meddela att man trots dessa dåd lyckats stoppa ett antal andra planerade våldsbrott.

Dådet i Farsta är en ny bottennivå, men inte säkert den lägsta.
Dådet i Farsta är en ny bottennivå, men inte säkert den lägsta.Foto: Jessica Gow/TT

Förr i tiden straffades mord för egen vinning hårdare än passionsbrott. Det är en rimlig ordning byggd på insikter om hur människor fungerar. Dagens gängkriminella har gjort mord och våld till ett redskap för att säkra position och pengar i sitt parallellsamhälle.

Annons

Kriminologen Manne Gerell vid Malmö universitet bidrog förra året till att förklara våldet i ett samtal med magasinet Kvartal. Hans ord var enkla att förstå: Bara ett av fyra gängmord klaras upp, det innebär att mördare går runt på gatorna som vilka andra medborgare som helst. I alla fall tre av fyra. Men det är för många mördare. Ofta lever de i utsatta områden, har hög närvaro på sociala medier och låter unga förstå att man kan mörda fiender eller konkurrenter utan att det får allvarliga konsekvenser.

Det skjuts mycket i vårt samhälle för att det finns många mördare i vårt samhälle. Förr fanns det många präster och bönder i vårt samhälle, då hade deras kultur ett större inflytande över det gemensamma.

Det är förstås inte så att hela samhället genomsyras av gängkriminellas förvridna bild av lyx och vägen dit. Men det är tillräckligt stor del för att unga utsatta personer skall dras in i deras berättelser och dramaturgi. Personer som hade haft en rimlig plats i samhället isoleras av gängens propaganda och bearbetas till att bli kriminella eller åtminstone en del av maktbasen.

Just nu är det för många som hamnar i den situationen. Det är så många så att skola, polis och samhället inte hinner avbryta rekryteringen till gängen. Droger, vapen och unga villiga att mörda finns i tillräckliga antal för att fortsätta och eskalera även från helgens brutala nivå. Något måste förändras för att det skall bli bättre, det gäller inte för det omvända. Allt finns på plats för att eskalera även från helgens spektakulära nivå.

Det politiska bråket om vems fel detta är kom igång snabbt efter dåden. Socialdemokraterna kallade till blocköverskridande samtal. De fick svaret att förre justitieministern Morgan Johansson (S) hade kunnat bjuda in till det. Men frågan är vad som hade blivit annorlunda. Skillnaden är mer i tempo än i ideologisk övertygelse. Kanske hade en borgerlig regering kunnat gå snabbare fram utan Miljöpartiet och Vänsterpartiet som bromsklossar. Men ingen kan säga att den nuvarande regeringen skulle ha släpat fötterna efter sig.

Samtidigt räknar regeringen med att det kommer ta lång tid att få bukt med gängvåldet. Det får vi nog alla göra, och stålsätta oss inför en sommar med rubriker vi hade hoppats slippa se.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons