Annons

Företagare behöver också vila

Att driva företag är inte som vilket annat jobb som helst.
Ledare • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Att vara ledig och frikopplad från jobbet på samma sätt som en genomsnittsanställd är ofta riktigt svårt. För den företagare som dessutom är småbarnsförälder blir det ännu knepigare.

I en ny rapport från Småföretagarna illustreras arbetsbördan för svenska företagare. Den är kort sagt inte liten. Den som driver företag arbetade i snitt fem timmar mer per vecka, än en genomsnittlig anställd. I snitt jobbar företagare på totalen åtta veckor mer per år. Rapporten lyfte även att allt färre svenskar vill bli företagare nuförtiden.

Annons

Det är dessutom inte lätt för företagare att helt koppla bort sig från jobbet. Ärenden kan dyka upp som genast behöver hanteras, och uppgifter kan dyka upp som inte kan skyfflas över till någon annan. Av den anledningen har företagare svårare att hinna få tid till vila och ledighet. En särskilt knepig ledighet är just föräldraledigheten.

Den som är verksam i företag är föräldraledig väsentligt kortare tid än en genomsnittsanställd, och åtta av tio företagare uppger att de hade velat vara lediga längre tid om det hade varit möjligt. För den som driver företag går det i princip inte att helt vara borta i ett halvår upp till ett år och förvänta sig ett företag som är kvar som när man lämnat det. Även om delar av verksamheten lämnas vilande, kan det ändå vara annat som behöver göras löpande på andra delar i verksamheten för att se till att företaget kan hålla sig över ytan.

Företagare jobbar många timmar och har svårt att ta ledigt, visar en rapport.
Företagare jobbar många timmar och har svårt att ta ledigt, visar en rapport.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en rapport från Företagarna 2019 uppgav två av tre företagare som hade barn i småbarnsålder de senaste fem åren, att de önskar mer flexibilitet. Denna flexibilitet hade alltså varit behövlig för att kunna ta itu med några brådskande eller plötsliga företagsrelaterade sysslor samtidigt som man tekniskt sett var föräldraledig. Idag uppger många av dessa att de behöver försöka “ta sig omkring” dagens regler rörande föräldraförsäkring, för att få sin yrkesverksamhet och vardag att gå ihop.

Det finns alltså indikationer på att trygghetssystemet missgynnar landets företagare. Detta är olyckligt då företagare likt alla andra betalar in skatt till trygghetssystemen, och borde kunna nyttja dessa på ett sätt som gör det lättare för dem att kombinera föräldraskap med företagande.

Företagen och företagarna är otroligt viktiga för Sverige. De bidrar till tillväxten, statskassan och landets innovationsförmåga. De bidrar också till en större mångfald, ett större utbud och fler arbetstillfällen. Att allt färre svenskar i nuläget vill starta företag är därför olycksbådande.

Det är särskilt trist att det upplevs vara knepigt att få föräldraledigheten att gå ihop med ens företagsverksamhet. Om fler svenskar skall våga sig på att bli företagare, krävs det att förutsättningarna förbättras. Att hörsamma önskemålen om ökad flexibilitet och mindre krångel för företagsamma föräldrar borde därför vara en självklar början.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons