GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förminska inte rädslan för brott

Svenska folket oroar sig allt mer för kriminaliteten och att själva utsättas för brott. Lag och ordning har dessutom seglat upp som en av väljarnas absolut viktigaste frågor. Detta bör tas på allvar och inte förminskas.
Ledare • Publicerad 23 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Enligt SOM-institutet var lag och ordning en fråga blott fem procent ansåg vara viktigast för sex år sedan. Nu har den siffran rusat upp till mer än 34 procent. Frågan är i de flesta mätningar antingen den viktigaste eller näst viktigaste frågan.

Trots dessa siffror dyker det då och då upp en klick personer som hävdar att det är ett oproportionerligt fokus på frågan i den offentliga debatten. Man hör personerna uttrycka saker i stil med att ”det är främst bara de kriminella själva som drabbas” och att ”de flesta faktiskt inte utsätts för brott”. De drar upp siffror från decennier sedan för att illustrera att specifika våldsbrott på totalen minskat. Dessutom sker ibland direkta eller indirekta förlöjliganden av personer som öppet vädrar sin starka oro. De anklagar i vissa fall andra för att vilja skapa splittring och piska på en oro för de pratar mycket om just dessa frågor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intentionen kanske i grunden inte är illasinnad.De kanske menar att de inte vill att makthavare agerar i affekt eller att folk skall gå runt med extrem noja som inte är befogad. Men flesta svenskar är inte paranoida med paralyserande ångest. De fortsätter såklart leva sina liv. Men de flesta blir mer oroliga. Och det är inte utan anledning.

De flesta sitter inte dagligen med riskkalkyler i exceldokument eller med kriminologiska rapporter för att motivera huruvida de får känna sig oroliga eller inte. De behöver heller inte göra det för att man skall ta deras oro på allvar eller för att dessa frågor skall få sitt utrymme i samhällsdebatten. Särskilt inte med tanke på den situation som råder idag.

Rån mot barn har fördubblats. Dödsskjutningar ökar i Sverige. Gängen rekryterar barn. Knappt tonåriga barn springer narkotikaärenden. Utomstående som drabbats av gängvåld har ökat. Kriminella hotar vårdpersonal, lärare, socialtjänst och polis. Sprängningarna har ökat. Våldtäktsanmälningarna har ökat.

Att det rör sig om ”förhållandevis få” utsatta personer sett till hela befolkningen är inte det starka argument vissa tror det är. Det kanske inte är ”många” som i ordets strikta bemärkelse som drabbas på det mest direkta sättet. Men konsekvenserna i fallen skakar en hel nation. Det blir ett enormt lidande för de berörda, deras familjer och anhöriga. Det kan påverka lokalsamhällen, städer och samhället i stort. Då är det knappast en stor tröst att tänka att de allra flesta medborgare inte drabbas eller att viss statistik var värre på 1970-talet.

”Det är helt enkelt inte konstigt att frågor som dessa slukar stora portioner av utrymmet och tiden i den offentliga debatten.”

Det finns dessutom en stor skillnad på att försöka vara saklig och hålla huvudet kallt, jämfört med att på ett snudd på eller rakt av osympatiskt sätt förminska vanliga medborgares känslor inför viktiga samhällsproblem. Man skall akta sig för att inte trampa rakt in i kategori två.

Det är helt enkelt inte konstigt att frågor som dessa slukar stora portioner av utrymmet och tiden i den offentliga debatten. Det är inte heller konstigt att frågan är på de flestas läppar. Det verkligt konstiga vore om frågan inte vore det, med tanke på den situation som råder.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.