Förslag utan ammunition
På tisdagsmorgonen gick Socialdemokraterna ut med en rad förslag i kampen mot gängkriminaliteten. Ett av de mest uppmärksammade förslagen var att utlysa en tillfällig vapenamnesti, det vill säga att man kan lämna in vapen anonymt utan att riskera lagföring. Det finns starka skäl att misstänka att förslaget kommer sakna tillräcklig ammunition i kampen mot gängen.
Likt den Aftonbladet-reporter som intervjuade Magdalena Andersson under gårdagen (12/6 2023), kan man ställa sig frågan varför gängen frivilligt skulle ge bort sina vapen. För mord och andra våldsbrott sker inte bara för gängen plötsligt råkat på en hög vapen som de inte vet hur de skall kunna bli av med. Brotten sker ofta kalkylerat som ett led i gängens verksamhet.
Till SR Ekot 2020 berättade polisen att morden oftast utfördes på beställning, och att motiven bakom i princip alltid kunde knytas till narkotikauppgörelser eller hämnd efter tidigare våldsuppgörelser. Personer högre upp i gängens hierarki använde ofta minderåriga pojkar för att utföra våldsbrotten, i utbyte mot pengar och avancemang inom den kriminella miljön.
Att få bort illegala vapen vore önskvärt, men det är naivt att tro det kommer gå långt på frivillig väg. År 2018 så påpekade Joakim Norehag, polisens projektledare under vapenamnestin för fem år sedan, att han tvivlade på att det skulle resultera i färre brott som begås med skjutvapen och färre skjutningar. Han menade att en vapenamnesti inte kunde lösa problematiken på egen hand. Och med facit i hand minskade inte skjutningarna efter 2018.
Även kriminologen Manne Gerell var skeptisk, och kallade förslaget för ett “symbolpolitiskt slag i luften” i en intervju med Svt Nyheter (12/6 2023). Och symbolpolitiskt slag i luften är vad förslaget kort och gott är. Sprängkraften i vapenamnestin lär inte vara stark. Roten till problemet är att det finns över tusen unga män som är del av kriminella nätverk.
Risken att åka dit är inte tillräckligt hög. Dessutom rekryteras tre nya unga pojkar in i gängen. Varje dag. Tillförseln av nya medlemmar har inte lyckats strypas, och våldsspiralen har bara infekterats.
Socialdemokraterna hade dessutom åtta år på raken vid makten fram till så sent som för tio månader sedan. Under dessa år förvärrades läget, år efter år. Det är därför inte svårt att förstå justitieminister Gunnar Strömmers skepticism mot att införa en kriskommission, med rädsla för att det bara skulle bromsa regeringens nuvarande och planerade insatser mot gängkriminaliteten.
Dessutom är skjutvapen inte det enda medel gängen har tillgång till. Bland annat knivdåd, kidnappningar och sprängdåd är andra metoder för gängen. Så länge gängen har vilja och arbetsstyrka, kommer dåden fortsätta ske.
Så länge medlemmarna inte åker fast eller lagförs, kommer det fortsätta som idag. Det är beklämmande nog att Socialdemokraternas CV på detta område efter regeringsåren 2014 till 2022 var så nedslående. De kan bespara oss symbolpolitik, om de verkligen vill vara konstruktiva framöver.